Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Soorten zonnepanelen

Met de toenemende populariteit van zonnepanelen neemt het aantal vragen over de verschillende soorten zonnepanelen ook toe. Er zijn een aantal verschillende prijsklassen en verschillende materialen waarvan de zonnepanelen gemaakt worden. Deze hebben hun voor- en nadelen en het is belangrijk om te kijken welk type zonnepaneel het beste is en het beste bij jouw budget en wensen passen. In dit artikel gaan we alle verschillende types zonnepanelen op een rijtje zetten, zodat jij weet waar je aan toe bent en vervolgens een goede selectie kunt maken.

Welke soorten zijn er?

Momenteel is het aanbod op het gebied van zonnepanelen nog vrij simpel, er zijn sinds kort geen drie maar vier verschillende soorten zonnepanelen. Deze doen alle vier hun werk namelijk zonlicht omzetten in bruikbare energie, maar er zijn wel aanzienlijke verschillen tussen deze zonnepanelen. Het ene type zonnepaneel is bijvoorbeeld een stuk duurzamer, in de zin dat maar liefst vijftien jaar lang tot 90% rendement behaalt, en dat is natuurlijk belangrijk om te weten. De vier vormen zonnepanelen die momenteel op de markt zijn heten als volgt: een monokristallijn zonnepaneel, een polykristallijn zonnepaneel, een glas-glas zonnepaneel en een zogenaamd amorf zonnepaneel.

  1. Monokristallijn zonnepaneel
    Dit type zonnepaneel is over het algemeen het best presterende zonnepaneel (alhoewel het er nu op lijkt dat de glas-glas zonnepaneel beter scoort), uiteraard zijn de beste prestaties wel verbonden met een wat duurder prijskaartje dan de andere zonnepanelen. De mono zonnepanelen bestaan geheel uit één kristal, en de oppervlakte van deze zonnepanelen beschikken over geordende elektronen. Qua uiterlijk zijn ze te herkennen aan de egaal zwarte/donker blauwe look waarover ze beschikken. Qua rendement valt het verschil eigenlijk wel mee met de polykristallijne zonnepanelen, het verschil zit hem in een paar procenten en het is dus geen wereld van verschil. Dit merk je echter wel wanneer je er bijvoorbeeld een stuk of twintig tot dertig kwijt kan. Dan worden een paar procenten alweer een aardig verschil natuurlijk. De monokristallijne zonnepanelen zijn ideaal voor mensen die een breed budget hebben, en alles uit de beschikbare ruimte willen halen (bijvoorbeeld als ze een klein dak hebben). Door veel van deze zonnepanelen te plaatsen weet je zeker dat je een hoog rendement kunt behalen.
  2. Polykristallijn zonnepaneel
    Zoals de naam al weggeeft draait het bij dit type zonnepaneel vooral om meerdere kristallen, poly ten opzichte van mono. Doordat er verschillende kristallen in het zonnepaneel verwerkt zijn is het rendement wat behaald wordt iets lager dan bij de monokristallijne zonnepanelen. Het scheelt niet veel qua efficiëntie maar er is een klein verschil. Het feit dat het zonnepaneel uit meerdere kristallen gemaakt wordt zorgt er echter wel voor dat het zonnepaneel met een rechthoekige vorm gemaakt kan worden, en dat is uiteraard ideaal voor de mensen die hun ruimte optimaal willen gebruiken. Ook zorgt deze manier van ontwikkelen ervoor dat er met de polykristallijne dat de ruimte zo goed gebruikt kan worden dat het vaak het verschil in rendement weer goed maakt. Hierdoor is het in de praktijk van een kwestie van 1% meer of minder waardoor je dus eigenlijk wel kunt zeggen dat deze twee typen min of meer gelijk zijn aan elkaar. Als je dan kunt kiezen voor de goedkopere variant is het meestal een snel gemaakte keuze, daarom is het ook niet vreemd dat de polykristallijne zonnepanelen over het algemeen de meest voorkomende zijn.
  3. Glas-glas zonnepanelen
    De nieuwst beschikbare zonnepanelen zijn glas-glas zonnepanelen. Voordeel van deze panelen is dat zij de degradatie ontlopen die andere zonnepanelen wel hebben. Wat dit betekent is, dat ze een langere levensduur hebben alsook een hogere opbrengstgarantie. Overige zonnepanelen bestaan uit een laag glas met een laag zonnecellen en aan de achterzijde een kunststof folie. Deze lagen zijn kwetsbaar voor vocht, mechanische spanningen en temperatuur. Hierdoor leveren de panelen elk jaar iets minder vermogen. In de meeste gevallen hebben deze panelen ongeveer 85% vermogen over na 25 jaar. Bij glas-glas zonnepanelen is dit probleem er niet omdat er twee glasplaten verwerkt zijn in het paneel, vandaar ook de naam glas-glas.
  4. Amorf zonnepaneel
    Dit type zonnepaneel wordt meestal gezien als de minst sterke vorm van zonnepaneel, ze worden gemaakt met amorf silicum en zijn daardoor vrij flexibel. Ze worden ook wel ‘dunne film’ zonnepanelen genoemd, en zijn echter de laatste jaren wel aanzienlijk aan het verbeteren. Waar een aantal jaar geleden de dunne film zonnepanelen de absolute nummer drie waren zijn zij aan een inhaalslag bezig. Bepaalde internationale bedrijven zijn ze blijven ontwikkelen, en dit is te zien aan het feit dat er enkele dunne film panelen zijn die inmiddels redelijk in de buurt komen van de poly- en monokristallijne zonnepanelen. Dit is uiteraard goed nieuws voor de mensen die met een kleiner budget toch mee willen doen met de zonnepanelen, zonder deze te hoeven huren of leasen. Een goedkoper alternatief hoeft niet altijd een slecht alternatief te zijn en dat is bij deze vorm van zonnepanelen zeker waar.

Een keuze maken

Het is dus duidelijk welke typen zonnepanelen er allemaal zijn, het verschil zit hem in enkele procenten rendement en is niet altijd geheel duidelijk. Het belangrijkste bij het in elkaar zetten van jouw zonne-energie installatie zijn vooral andere factoren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je de zonnepanelen in de juiste windrichting plaatst, goed schoonhoudt en met een bepaalde hellingshoek monteert. Dit soort aspecten zijn over het algemeen een stuk belangrijker wanneer het aankomt op het rendement voor jouw zonnepanelen. Het wordt daarom aangeraden om voor één van de kristallijne zonnepanelen te kiezen, afhankelijk van jouw budget en vervolgens de aandacht vooral op de resterende factoren te richten. Mocht je budget lager zijn is het dunne film alternatief geen slecht idee, maar de omringende aspecten zijn over het algemeen een stuk belangrijker dan het type zonnepaneel zelf.

Ook is het bij aanschaf van de zonnepanelen belangrijk dat je let op enkele belangrijke certificaten, binnen de Europese Unie zijn er namelijk enkele certificaten die uitgedeeld worden op basis van enkele tests, en deze certificaten zijn belangrijk voor de verkoop van zonnepanelen. Let daarom bij aankoop van jouw zonnepanelen erop dat zij over de juiste certificaten beschikken.

Zie ook pagina:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs