Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Zonnepanelen vergelijken

De booming markt van zonnepanelen heeft veel aanbieders. Als het eenmaal zover is dat je het aanbod serieus gaat verkennen dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Op internet is eindeloos veel informatie te vinden over zonnepanelen. Veel van die informatie is eigenlijk als web content verpakte promotie van een specifieke oplossing of van een installatiebedrijf. Belangrijk bij de keus van zonnepanelen is het antwoord op de vraag waarom je zonnepanelen wilt plaatsen. Een hoog financieel rendement op de te plaatsen zonnepanelen leidt tot een andere keus dan het vervullen van de wens om de CO2 voetafdruk die je achterlaat zo klein mogelijk te maken.

Het rendement van zonnepanelen

Bij de berekeningen van het rendement die gepresenteerd worden zijn hier en daar wel vragen te stellen. De stroomopbrengst van een zonnepaneel neemt ieder jaar af met tussen de 0,6% en 1%. Die terugloop in efficiency is een belangrijke indicator voor de kwaliteit van de zonnepanelen. Een zonnepaneel met een bij aanvang van het gebruik hoog rendement maar met een net iets grotere terugloop van de efficiency zal over de levensduur een zelfde opbrengst genereren als een zonnepaneel dat met een iets lagere opbrengst van start gaat maar per jaar net iets minder terugloop in opbrengst laat zien. Voor de particulier gaat het bij verschillen in rendement vaak om tientjes verschil per jaar. Het kopen van de nieuwste zonnepanelen met het hoogste rendement levert in financiële termen jaarlijks slechts beperkt extra opbrengsten op als tegenover dat hogere rendement een hogere prijs van de zonnepanelen staat.

Belang van goede installatie van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is geen rocket science maar vraagt wel de nodige deskundigheid en zorgvuldigheid. Extra investeringen in zonnepanelen met theoretisch de hoogste opbrengst worden snel teniet gedaan als de zonnepanelen niet volgens de regels der kunst geïnstalleerd worden. Bij het verkennen van de markt van zonnepanelen is het dus niet alleen zaak om de zonnepanelen te vergelijken maar ook na te denken en informatie te verzamelen over bedrijven die de panelen kunnen plaatsen. Het is erg belangrijk om met een vertrouwd bedrijf (in bezit van de juiste certificaten) in zee te gaan dat, afgestemd op je specifieke situatie, de installatie verzorgt. Zo worden zonnepanelen over het algemeen in serie geschakeld met één omvormer voor alle panelen. Het minst presterende zonnepaneel bepaalt het rendement van alle in serie geschakelde zonnepanelen. Het is verstandig om, in het geval er gedurende de dag een slagschaduw over het dak valt, per zonnepaneel een omvormer te plaatsen zodat alleen de opbrengst van het zonnepaneel dat schaduw vangt een mindere opbrengst heeft.

De vier soorten zonnepanelen

Bij het kiezen uit zonnepanelen is er de keus uit vier soorten. De mono-kristallijne zonnepanelen, poly-kristallijne zonnepanelen, glas-glas zonnepanelen en amorfe zonnepanelen. De mono-kristallijne zonnepanelen zijn egaal zwart en hebben het hoogste rendement. Daar staat tegenover dat de prijs ook hoger ligt. Mono-kristallijne zonnepanelen worden vooral toegepast als de ruimte beperkt is en vanaf de beperkte ruimte zo veel stroom als mogelijk geoogst moet worden. Als er geen noodzaak is om op een beperkte ruimte een bepaalde hoeveelheid stroom te genereren dan is het plaatsen van mono-kristallijne zonnepanelen niet de meest voor de hand liggende keus. Poly-kristallijne zonnepanelen worden in Nederland het meest toegepast vanwege de ongeveer 10% lagere prijs. Omdat de prijs procentueel meer verschilt dan het verschil in opbrengst krijg je er per geïnvesteerde euro meer stroom voor terug. Behalve de lagere opbrengst zijn de eigenschappen min of meer gelijk. De opbrengst loopt in de loop der jaren langzaam terug, bij hogere temperaturen wordt de opbrengst minder en het gewicht van de panelen is fors. Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw en hebben de eigenschap dat ze veel minder snel teruglopen in opbrengst, daar waar een normaal paneel tussen de 0,6% en 1% aan opbrengst per jaar verliest is dit bij de glas-glas zonnepanelen veel minder. Over een duur van 25 jaar maakt dit wel een aanzienlijk verschil en brengen deze panelen na 25 jaar nog steeds een uitstekende opbrengst op. Echter is de prijs ook hoger. Amorfe zonnepanelen zijn licht in gewicht, substantieel goedkoper dan glas-glas, mono-kristallijne of poly-kristallijne zonnepanelen maar ze hebben ook een veel lagere opbrengst. Een voordeel is dat ze vaak flexibel uitgevoerd worden en dus heel makkelijk passend te plaatsen zijn. Als er ruimte genoeg is dan kunnen amorfe panelen een goede oplossing zijn. Het marktaandeel van amorfe zonnepanelen is klein omdat veel mensen toch voor een hoger rendement per m2 gaan.

Het rendement en de opbrengst per geïnvesteerde euro

Wat uiteindelijk bepalend is voor de haalbaarheid en aantrekkelijkheid is de stroomcapaciteit die je per geïnvesteerde euro op je dak kunt krijgen. Zo kan het heel aantrekkelijk zijn om in te gaan op een aanbieding van nieuwe zonnepanelen die een paar jaar terug state-of-the-art waren maar inmiddels minder rendement leveren dan de nieuwste zonnepanelen. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen die een tweede leven zoeken na een aantal jaren al op een dak gelegen te hebben. Vaak zijn dit installaties van mensen die willen uitbreiden en daarvoor alle panelen vervangen. Het rendement zal mogelijk lager liggen dan wat je nieuw koopt maar als de prijs erg laag en ruimte niet echt een punt is kan het toch aantrekkelijk zijn om de zonnepanelen over te nemen. Inmiddels is er een heuse markt ontstaan voor gebruikte zonnepanelen en het professioneel plaatsen van deze panelen.

Het gepresenteerde rendement en het echte rendement

Het is goed te bedenken dat de rendementen zoals die op verschillende websites worden gepresenteerd wel erg optimistisch zijn. Vaak wordt een algemene maar nogal theoretische stroomopbrengst gepresenteerd. In Zeeland schijn de zon substantieel meer dan bijvoorbeeld in Drenthe en het rendement van een zonnepaneel zal in Zeeland dan ook altijd hoger uitvallen. Ook wordt niet altijd rekening gehouden met het in de loop der jaren teruglopen van de capaciteit. Zonnepanelen gaan dan wel 25 jaar mee maar de omvormer moet eerder vervangen worden wat tussentijds een investering vraagt die invloed heeft op het rendement. Ook wordt in het rendementscijfer niet altijd de kosten van het geïnvesteerde vermogen meegenomen. Een rendement van rond de 6% lijkt reëel. De hier en daar gepresenteerde rendementen van 10% of meer zijn erg hoog. Er wordt dan rekening gehouden met een jaarlijkse stijging van de stroomprijs van 5% omdat dit de stijging geweest is in de afgelopen jaren maar nu niet meer het geval is. Eigenlijk is dat allemaal koffiedik kijken, niemand weet wat de stroomprijs is over 15 of 20 jaar. Peter Diamandis beschrijft en voorspeldt in zijn boek een wereld waarin stroom zo goed als gratis wordt doordat zonnepanelen nog maar een fractie kosten van wat ze vandaag de dag kosten. Anderen voorspellen een stijging van de energieprijzen tot ongekende hoogte. Het is duidelijk dat voor het tijdperk van fossiele brandstoffen het einde nadert en duurzaam opgewekte elektriciteit de toekomst heeft. Daarmee is een investering in zonnepanelen ook een investering in de toekomst.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs