Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Werking

Zonnestroom wordt dus opgewekt met een hulpmiddel, de zonnepanelen. Waarschijnlijk weet je wel hoe deze dingen eruit zien, zoals gezegd bepalen ze immers steeds meer het straatbeeld, maar de technische kant van het verhaal, hoe zonnepanelen werken dus, is misschien wat ingewikkelder. Deze blauw –of zwartkleurige platen zijn namelijk enorm complex en zeer geavanceerd. Maar kortweg komt de werking ervan op het volgende neer. Als de zon schijnt, dan vallen de lichtstralen op de blauwe of zwarte bovenlaag van het paneel, die ervoor zorgt dat het licht niet afkaatst maar juist geabsorbeerd wordt. Onder deze laag zit silicium, een materiaal waar een spanningsveld ontstaat bij het opnemen van de lichtstralen. Dit spanningsveld zorgt ervoor dat er elektriciteit opgewekt wordt.

Hoe werken zonnepanelen precies?

Met een zonnepaneel op het dak zet je licht en warmte van de zon om in energie. Die moet vervolgens omgezet worden in bruikbare stroom voor op het stroomnet door middel van een zogenaamde omvormer. Zo kun je in je huishouden gebruik maken van de stroom die je zonnepanelen opwekken. Maar wat als de zon onder gaat? De zonnepanelen leveren dan minder of geen energie meer op, wat natuurlijk niet handig is als je steeds gebruik wil maken van groene energie. Gelukkig zijn er manieren om zonne-energie vast te houden. Voor zonne-energie opslag worden meestal speciale accu’s gebruikt.

Maak gebruik van zonne-energie

Het is natuurlijk mooi om met behulp van zonnepanelen het hele huishouden van stroom te voorzien. Maar de accu’s dienen nog een tweede doel. Zoals je soms (bijvoorbeeld ’s nachts) te weinig stroom opwekt, zal je soms ook meer elektriciteit binnen krijgen dan je zelf gebruikt. In die gevallen lever je de stroom terug aan het netwerk, waarvoor je een vergoeding krijgt van tussen de 5 en 7 cent per kWh. Dat is een stuk onder de normale prijs van elektriciteit, die rond de 21 cent per kWh ligt. Als je dus met behulp van zonne-energie opslag duurzame stroom kunt opslaan voor eigen gebruik, ben je daarmee veel goedkoper uit.

Bespaar kosten met zonnepanelen

Uiteindelijk heb je zonnepanelen om een bijdrage te leveren aan een beter milieu, maar ook om te profiteren van een lagere energierekening. Daarvoor is zonne-energie opslag in accu’s noodzakelijk. Op dat gebied valt nog veel te verbeteren, maar met de technologie die er nu voor handen is kun je al behoorlijk veel elektriciteit opslaan voor later gebruik. Daarmee houd je de duurzame energievoorraad voor je huishouden constant en de prijs van elektriciteit ‘s nachts lager dan als je gebruik maakt van het hoofdnetwerk. Met deze accu’s kun je dus prima uit de voeten als je nog meer profijt wil hebben van de energie die je zonnepanelen op het dak op kunnen wekken.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs