Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Wetgeving België

Een installatie bestaat uit de zonnepanelen zelf, een montagesysteem en bekabeling die op het dak worden geplaatst. Het piekvermogen van de panelen bepaalt hoeveel elektriciteit er kan worden opgewekt.

Binnen in huis wordt er minstens één omvormer geplaatst die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. Na de omvormer moet een productiemeter of groenestroommeter worden geplaatst die de elektriciteit meet die de zonnepanelen opwekken.

U kiest best voor een installatie die u aansluit op het elektriciteitsnet, dan kunt u ook stroom van het net gebruiken op momenten waarop uw zonnepanelen geen of onvoldoende elektriciteit opwekken. De stroom die van en naar het net gaat, wordt gemeten door de facturatie- of injectiemeter. Deze teller draait terug als uw zonnepanelen meer produceren dan u verbruikt. Bij installaties groter dan 10 kW is er geen terugdraaiende teller, daar wordt een aparte teller geïnstalleerd zodat de injectie en afname op het net apart gemeten worden.

Vergunningen

U hebt geen stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, tenzij het uitdrukkelijk verboden is omdat uw woning tot beschermd erfgoed behoort bijvoorbeeld. Informeer altijd eerst bij uw gemeente.

Op de website van Ruimte Vlaanderen vindt u meer info over de juridische vrijstellingsregeling (externe website) voor het installeren van zonnepanelen.

Zie:
Vlaanderen.be
Vreg.be

Na de installatie

Na de plaatsing van zonnepanelen zijn er nog een aantal stappen die u moet ondernemen.

  • De installatie moet gekeurd worden, dit is de zogenaamde AREI-keuring.
  • Meld uw installatie aan bij de netbeheerder. Ook al komt u niet in aanmerking voor groenestroomcertificaten, u bent steeds verplicht om uw zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder.
  • U moet daarna de meterstanden doorgeven aan de netbeheerder wanneer uw installatie voldoende stroom heeft opgewekt om een groenestroomcertificaat te verdienen. U ontvangt daarvoor een groenestroomcertificaat dat u kunt verkopen aan de netbeheerder en waarvoor u geld ontvangt.

Wees consequent!

De groenste én de goedkoopste stroom is de stroom die u niet verbruikt. Probeer daarom eerst overbodig elektriciteitsverbruik te vermijden.

Vraag u vervolgens af of het mogelijk is uw verbruik met minder energie te realiseren. Vaak betekent een kleinere investering zoals isoleren meer winst voor het milieu én voor uw portefeuille. Driekwart van uw energieverbruik gaat immers naar verwarming. Daken, muren en ramen zijn de zwakste plekken. Eigenaars van zonnepanelen kleiner dan 10 kW hadden tot 14 juni 2015 enkel recht op de gegarandeerde minimumprijs als het dak of de zoldervloer van hun woning voldoende geïsoleerd was.

U kiest voor zonnepanelen? Hoe groter uw installatie, hoe meer elektriciteit er opgewekt wordt. Voor gezinnen heeft het geen zin een overschot aan elektriciteit te produceren. Zolang het maximaal AC-vermogen van de omvormer(s) kleiner blijft dan 10 kW hebt u recht op een terugdraaiende teller. U ontvangt geen vergoeding voor een eventueel overschot. Stem de grootte van uw installatie (het vermogen) daarom af op uw verbruik.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs