Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Aandachtspunten

Als je zonnepanelen wilt aanschaffen dan is het verstandig om je eerst in het onderwerp te verdiepen voordat je daadwerkelijk een handtekening onder de offerte van een zonnepaneel installateur zet. Hieronder hebben wij alle relevante aandachtspunten voor je opgesomd.

 1. 1) Eerst energie besparen en dan zonnestroom produceren
  Wil je een bijdrage leveren aan een duurzaam Nederland of gewoon minder geld uit gaan geven aan energie dan is het verstandig om te inventariseren wat voor mogelijkheden je hebt om energie te besparen. Zijn er forse besparingen mogelijk dan zal dit altijd meer opleveren dan het plaatsen van zonnepanelen. Als je bijvoorbeeld in een mooi maar nog in originele staat verkerend huis woont van rond de jaren 1920 dan dien je jezelf en het milieu veel meer als je je geld investeert in de uitvoering van een goed doordachte isolatie- en energiebezuinigingsplan. Het energiegebruik en je energiekosten zullen dramatisch dalen (soms tot wel 35%), je woongenot zal enorm stijgen omdat je huis veel comfortabeler wordt en je maakt, met een veel lagere energienota een mooi rendement op de investering die je doet. Het hier geschetste huis is natuurlijk nogal een extreem voorbeeld maar in zijn algemeen kan gesteld worden dat het plaatsen van zonnepanelen pas echt zin heeft als je alle haalbare isolatie- en energiebesparingsmaatregelen genomen hebt.
 2. 2) Hoeveel stroom wil je produceren?
  Denk je serieus na over het plaatsen van zonnepanelen? Stel dan eerst vast dat er niets meer tegen redelijke kosten te besparen of te isoleren valt. Daarna kun je bepalen hoeveel stroom je op wilt wekken. Een gemiddeld gezin verbruikt rond de 3.600 kilowattuur per jaar aan stroom en op veel huizen is het haalbaar om zonnepanelen op het dak te zetten waarmee je die 3.600 kWh zelf kunt produceren. Koop je de installatie nieuw en laat je de installatie door een gespecialiseerd bedrijf verzorgen dan zit je, gezien de zonnepaneel prijzen van vandaag, op een investering van tussen de €4.500 euro en €5.500 euro. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de specifieke situatie, de gekozen zonnepanelen en installatiebedrijf. Op dit moment kun je de stroommeter administratief terug laten draaien wat inhoud dat je alleen die stroom hoeft te betalen die je per saldo gebruikt. Een slimme meter draait natuurlijk niet terug maar is de salderingsregeling sowieso tot 2020 van kracht.
 3. 3) Zonnepanelen in serie en schaduw
  Het correct en op de situatie afgestemde installatie van de zonnepanelen is heel belangrijk en blijkt, als we de informatie hierover in televisieprogramma’s zoals Kassa (VARA NPO) ed. mogen geloven, vaak fout te gaan. Door verkeerde installatie kan het rendement van de zonnepanelen heel erg tegenvallen. Dit komt omdat de opbrengst van in serie geschakelde zonnepanelen bepaald wordt door het paneel met de minste opbrengst. Komt een deel van de geïnstalleerde zonnepanelen gedurende de dag in de schaduw dan zal dit dus invloed hebben op de stroomproductie van alle in de serie geplaatste panelen. Een oplossing om dit te voorkomen is om ook micro-omvormers en/of poweroptimizers te nemen.
 4. 4) Rendement per euro en per omzetting energie naar stroom
  Het rendement van zonnepanelen kun je uitdrukken in de stroomproductie per paneel of de stroomproductie per geïnvesteerde euro. De aanschaf van zonnepanelen wordt vaak gedaan omdat het financieel aantrekkelijk is en dan is de stroomproductie per geïnvesteerde euro dus leidend. Het is belangrijk om dit in het achterhoofd te houden bij het zoeken naar de zonnepanelen die het best bij jou passen. Een zonnepaneel dat 5% beter scoort met het opwekken van stroom maar 15% duurder is zal het altijd afleggen als het gaat om de stroomproductie per geïnvesteerde euro. Dit is ook de reden waarom het financieel heel goed kan uitpakken als je oudere modellen met forse korting of gebruikte zonnepanelen die beschikbaar zijn voor een tweede leven aanschaft en plaatst.
 5. 5) BTW terugvragen
  Particulieren kunnen bij de Belastingdienst de BTW terugvragen op aangeschafte zonnepanelen en toebehoren. Aanbieders van zonnepanelen zijn echter verplicht om voor de niet-zakelijk markt bedoelde prijzen inclusief BTW te presenteren. Bij het zoeken naar een geschikte leverancier van zonnepanelen is het belangrijk om in de gaten te houden of de prijzen inclusief of exclusief de 21% BTW gepresenteerd worden. Waar een aanbieder duur lijkt kan dit komen omdat de prijzen, zoals het hoort, inclusief de BTW gepresenteerd worden.
 6. 6) Bij zelfinstallatie: veiligheid boven alles
  Kies je ervoor om de zonnepanelen zelf te installeren stel dan veiligheid boven alles. Het is helaas zo dat er ieder jaar mensen van het dak vallen tijdens het installeren van zonnepanelen. Het installeren van zonnepanelen en verzorgen van de bedrading en aanpassing van de elektrische installatie is niet heel moeilijk voor de handige klusser maar het is wel belangrijk dat je weet wat je doet. Leg je de bekabeling in een lus bijvoorbeeld dan zal de 3G en 4G ontvangst in je huis door de inductie lus die ontstaat verstoord worden. Ook trekt een inductielus bliksem aan en dat levert gevaarlijke situaties op. Gebruik goed en goed geïsoleerd gereedschap. Maak je geen gebruik van goede solarkabels en de tang om de verbindingen te maken met de juiste pluggen dan kunnen er dus levensgevaarlijke situaties ontstaan. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op en bij in serie geschakelde zonnepanelen is al snel sprake van een dodelijke spanning. Weet je niet precies wat je aan het doen bent, laat het werk dan over aan de experts want het kan tijdens en na de installatie echt serieus mis gaan. Tegenwoordig zijn de installatiekosten altijd wel onder de €1000 euro per systeem. Voor dat bedrag hoef je het dus niet te laten.
 7. 7) Schoonmaken zonnepanelen
  Met de explosieve groei van het aantal zonnepanelen dat stroom levert in Nederland is er ook een sterke groei in het aantal bedrijven dat met zonnepanelen samenhangende diensten aanbieden. Een nieuwe bedrijfstak is het schoonmaken van zonnepanelen. Hoewel niemand er aan twijfelt dat een schoon zonnepaneel een hogere opbrengst heeft dan een zonnepaneel dat niet is schoongemaakt is het toch de vraag of het uit maakt. Het verschil in rendement levert jaarlijks voor ongeveer €40 euro aan stroom op en dat betekent dat het schoonmaken van de panelen niet meer €40 euro mag kosten. Zonnepanelen zijn voorzien van een coating die vuil en stof afstoot en voorkomt dat het goed kan hechten aan het zonnepaneel. Tederheid en voorzichtigheid zijn de sleutelwoorden bij het schoonmaken van zonnepanelen en er kan snel iets mis gaan wat zorgt voor een permanent lagere opbrengst van een zonnepaneel. Bij panelen die in serie staan zal de opbrengst van alle panelen lager worden. Bij de plaatsing van zonnepanelen in echt heel grote aantallen en hectares tegelijk zal het zeker de moeite zijn om jaarlijks de panelen schoon te maken maar met een particuliere installatie is het de vraag of het echt uit maakt en het de risico’s en de kosten waard zijn.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende zonnepaneel installateurs