Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Prijzen zonnepanelen

Toen zonnepanelen in de jaren 1990 net op de markt kwamen werden zij gezien als dé nieuwe manier van groene stroom opwekken voor eigen gezin, doordat de technologie nog vrij nieuw was waren de systemen dan ook alles behalve goedkoop. De afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds normaler geworden, en zie je ze bijna overal terug. Dit heeft uiteraard ook haar effect op de prijs, die is de afgelopen jaren gedaald en inmiddels een stuk beter te doen. Zo hebben Stichting Monitoring Zonnestroom en Milieu Centraal in een prijsonderzoek achterhaalt dat de prijzen in 8 jaar tijd met wel 60% zijn gedaald. Zo waren de prijzen in 2006 gemiddeld €4,80 euro per Wp, terwijl dat in 2014 nog slechts €1,89 euro per Wp was. Dit jaar blijft die sterke daling helaas niet doorzetten, gezien de prijzen nu zo een beetje gestabiliseerd zijn.

Wat heb ik nodig?

Zoals gezegd zijn de afgelopen jaren de kosten dus flink afgenomen, echter dit betekent niet dat het als goedkoop gezien moet worden. Wel is het voor steeds meer mensen een stuk beter te doen, je betaalt nu voor zo’n 10 zonnepanelen met 2500 wattpiek rond de €4.250 euro, dit bedrag is dan voor de volledige installatie. Dit is echter nog niet genoeg om een 2 persoonshuishouden volledig van stroom te voorzien, maar het is mogelijk om dit gezin van ongeveer 80% van hun stroom te voorzien met de zonnepanelen.

Schat de ruimte goed in

Wil je jouw huishouden volledig van groene stroom voorzien via zonnepanelen? Dan zal het nodig zijn om wat meer panelen aan te leggen. Kijk echter wel goed of het wel mogelijk is op jouw dak, de zonnepanelen zijn vrij groot en nemen toch ongeveer anderhalve vierkante meter per paneel in. Ook niet geheel onbelangrijk is de hoek waarmee de zonnepanelen op jouw dak gemonteerd worden. In Nederland presteren zonnepanelen het beste wanneer ze op een dak met een hellingsgraad van dertig tot veertig graden gemonteerd worden. Als je hier al beschikking over hebt is dit uiteraard ideaal, zo niet is het handig om eerst met de monteur te kijken wat de mogelijkheden en opties zijn. Wanneer je zo’n aankoop doet als zonnepanelen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zij optimaal presteren.

Kies het juiste vermogen

Voor zonnepanelen is de keuze niet beperkt, dat is misschien al wel aardig duidelijk geworden. Bij de keuze uit verschillende zonnepanelen is het mogelijk om ook de keuze te maken tussen de verschillende sterktes zonnepanelen. Het meest voorkomende paneel heeft een vermogen van 250 wattpiek, deze zie je bijna overal terug en is ook het meest betaalbaar onder de zonnepanelen. Het is echter ook mogelijk om het vermogen te verhogen, vooral voor mensen met een klein dak is dit ideaal. Zo kun je door hetzelfde aantal zonnepanelen te plaatsen toch een voldoende maximale output bereiken.

Een hoger vermogen is uiteraard niet gratis en dit is wel een aandachtspunt waarop gelet moet worden, zonnepanelen met een hoger vermogen zijn duurder maar kunnen wel een uitkomst bieden bij een kleine beschikbare oppervlakte.

Prijzen vergelijken

Hieronder vind je de prijzen van verschillende zonnepanelen systemen.

Aantal panelen Vermogen Kosten
3 panelen 750 Wp € 1550
4 panelen 1000 Wp € 1750
5 panelen 1250 Wp € 1950
6 panelen 1500 Wp € 2350
7 panelen 1750 Wp € 2650
8 panelen 2000 Wp € 3050
9 panelen 2250 Wp € 3250
10 panelen 2500 Wp € 3750
11 panelen 2750 Wp € 4150
12 panelen 3000 Wp € 4300
13 panelen 3250 Wp € 4700
14 panelen 3500 Wp € 4950
15 panelen 3750 Wp € 5150
16 panelen 4000 Wp € 5250
17 panelen 4250 Wp € 5850
18 panelen 4500 Wp € 6150
19+ panelen 4750+ Wp € 6550+

Laat meerdere zonnepaneel installateurs je een gratis offerte toesturen en je adviseren over de mogelijkheden.

Bij het kopen van de zonnepanelen is het goed om naar meerdere factoren te kijken dan alleen de prijs. Maar de zonnepaneel prijzen spelen wel een belangrijke rol of je het nu kunt betalen of dat je bijvoorbeeld een groene lening af moet sluiten. Door geld te lenen kun je ook de prijs van de zonnepanelen in een keer betalen en van alle voordelen profiteren. Het is goed om te bekijken wat voor jou het meest aantrekkelijk is. Het kan namelijk zijn dat je veel geld kunt besparen als je met een subsidieregeling mee kunt doen. Daarom is het vergelijken van de prijzen zeker de moeite waard, want ook daardoor kun jij weer veel geld besparen. Het investeren is de moeite waard, in korte tijd heb je de prijs weer terug verdiend en dat loopt alleen maar op. De keuze dus meer dan waard om nu te investeren in de zonnepanelen en te informeren naar de zonnepanelen prijs.

Alle beetjes helpen

Misschien dat het al enigszins doorgeschemerd is, maar zonnepanelen presteren niet altijd op hun maximaal mogelijke output. Dit kan van allerlei factoren afhangen, waaronder de eerdergenoemde hellingsgraad, maar ook de zonuren die de panelen krijgen en het vermogen wat er van tevoren ingebouwd zit. Deze zorgen allemaal voor verschillende prestaties onder de zonnepanelen, daardoor is het lastig om precies te zeggen hoeveel stroom je binnen zult halen via jouw panelen.

Eén van de gangbare normen is ongeveer 85% van het geïnstalleerde vermogen, dit kun je berekenen via het totaal en dan zit je goed in de buurt (een correctiefactor). Heb je bijvoorbeeld in totaal 4.200 wattpiek dan kun je ervan uitgaan dat je rond je 3570 kWh aan stroom binnen haalt. Veel mensen willen met hun zonnepanelen meteen hun hele huishouden van stroom voorzien, dit is uiteraard ook fijn om te doen en kan veel voldoening geven. Het is echter wel een flinke investering wanneer je met meer dan twee personen in een huishouden woont, vooral met kinderen kan het erg lastig worden. In dit soort gevallen is het soms beter om voor een gedeeltelijke voorziening te gaan. Zo houd je de zonnepanelen betaalbaar en zorg je voor een mooie ‘korting’ op de elektriciteitsrekening, wat altijd fijn is natuurlijk.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs