Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Azimut

Azimut is een begrip uit de astronomie. Het azimut is een van de coördinaten uit het horizonstelsel. De positie van een object aan de hemel wordt in dit stelsel aangegeven door twee coördinaten, azimut en elevatie. Azimut is de horizontale component, ook wel de kompasrichting genoemd. Dit wil zeggen de hoek met het noorden gemeten over het oosten. Normaliter wordt azimut uitgedrukt in graden. Een gehele cirkel is 360 graden, noord is 0 graden. Een ster die zich exact in het oosten bevindt heeft een azimut van 90 graden.

Azimut bij zonnepanelen

Bij zonnepanelen heeft azimut te maken met de juiste plaatsing. Het geeft de kompasrichting aan waarin ze wijzen. Deze is belangrijk voor een zo optimaal mogelijke opbrengst van de zonnepanelen. Bij de juiste plaatsing behaal je het meeste rendement. In de praktijk betekent dit dat zonnepanelen die op het zuiden gericht staan op een dak met een hellingshoek van 36 graden, de hoogste opbrengst opleveren.

Andere bepalende factoren

De richting van het dak en de dakhelling zijn twee zeer belangrijke factoren bij de hoogte van de opbrengst. Daarnaast is ook schaduwwerking een belangrijke factor om rekening mee te houden. Stel je hebt de zonnepanelen precies goed op het zuiden gericht staan met de juiste hellingshoek, maar er staat naast je woning een bomenrij die schaduw opwerpt. Dan heeft dit een negatieve invloed op je uiteindelijke opbrengst. Ook de hoeveelheid zonuren per jaar, de wijze van schakeling en de plaats van de omvormer zijn medebepalend voor de hoogte van het rendement.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs