Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Ballast

Ballast is de kunstmatige verzwaring van iets om de stevigheid en stabiliteit te vergroten. Daarnaast heeft het als doel het gewicht van iets aan te passen. Bij zonnepanelen is de juiste ballast zeer belangrijk om te voorkomen dat het systeem gaat verschuiven of verzakken; vooral bij een windstorm. In het meest vervelende geval kan de installatie bij een onjuiste ballast beschadigd raken door verschillende weersverschijnselen zoals wind of sneeuwval. Daarnaast is het belangrijk dat de ballast zelf het juiste gewicht heeft om te voorkomen dat de zonnepanelen beschadigd raken.

Gevolgen van onjuiste ballast

Bij schadegevallen aan zonnepanelen die zich bijvoorbeeld tijdens windstormen voordoen, zien we dat er sprake is van te zwakke draagstructuren. Meestal betreft het hierbij platte daken waarbij te weinig ballast is gebruikt om de installatie voldoende stevig te verankeren. De reden waarom er voor een te lichte ballast is gekozen heeft te maken met de dakconstructie. Om zonnepanelen stevig te verankeren moet er namelijk nogal wat ballast op het dak worden gelegd.

Juiste hellingshoek en consoles

Wanneer de dakconstructie niet geschikt is voor grote ballast doe je er verstandig aan de hellingshoek van de zonnepanelen te verkleinen. Een hellingshoek van 36 graden is ideaal, maar wanneer dit vanwege de dakconstructie niet mogelijk is, kies dan voor een kleinere hellingshoek van ongeveer 15 graden. Dit levert qua rendement ongeveer 5 procent minder op dan zonnepanelen die met een ideale hellingshoek van 36 graden worden gelegd. Daarnaast kun je consoles gebruiken. Deze plastic bakken zorgen voor minder opwaartse druk waardoor minder ballast nodig is.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs