Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Connector

Bij zonnepanelen is er sprake van DC bekabeling. DC staat voor ‘direct current’, wat gelijkstroom betekent. Wisselstroom wordt AC, ‘alternating current’ genoemd en is niet op zonnepanelen van toepassing. Bij gelijkstroom stromen de elektronen dezelfde richting op. Bij wisselstroom wisselen de elektronen steeds van richting. Wisselstroom verliest minder energie dan gelijkstroom door het joule-effect. Het wordt op een hogere spanning vervoerd en daardoor veroorzaakt het minder spanningsverlies. Wisselstroom uit een stopcontact wordt via een adapter omgezet in gelijkstroom, zodat de juiste spanning binnenkomt bij het apparaat. De meeste elektronische apparaten werken op gelijkstroom.

Hoe werkt dat precies?

De DC connectoren van zonnepanelen worden veelal door de ontwikkelaar zelf geproduceerd en worden tegelijk met de complete installaties gekeurd. Een DC voedingskabel moet aan veel vereisten voldoen, maar in tegenstelling tot de AC kabels gelden hier geen specifieke landeisen voor. Zonnepanelen worden door middel van de gelijkstroom connectoren op de omvormer aangesloten. De juiste kabeldiktes worden berekend aan de hand van het vermogen dat door de kabels gaat lopen en de lengte van de bekabeling. De doelstelling daarbij is om nooit meer dan 1 procent over de bekabeling te verliezen. Verder is het belangrijk dat de omvormer binnen 15 tot 20 meter van de zonnepanelen wordt geplaatst. Meet dit van tevoren uit.

Een juiste voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bepaal voor de plaatsing hoe je de complete bekabeling gaat aansluiten op de omvormer. Tijdens de montage moeten de zonnepanelen al op de juiste manier worden aangesloten.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs