Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Kilowattuur (kWh)

Een kilowattuur, waarvan het symbool kWh is, is een eenheid van arbeid of een hoeveelheid elektrische energie. Wanneer een machine met een vermogen van een kilowatt een uur werkt, verbruikt het een energie van een kilowattuur. Een kilowattuur wordt vaak gebruikt door energieleveranciers op hun energiefacturen. Daarnaast worden kilowatturen ook gebruikt om de opwekking van zonne-energie door zonnepanelen inzichtelijk te maken. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de term wattpiek (WP). Een wattpiek is de maximale hoeveelheid stroom die per seconde door de zonnepanelen kan worden opgewekt.

De relatie tussen wattpiek en een kilowattuur

Met andere woorden, wattpiek geeft aan wat het vermogen van een zonnepaneel is en een kilowattuur geeft de opbrengst aan. Wattpiek staat daardoor op de verpakking van het systeem en kilowatturen vind je terug op je elektriciteitsmeter. Hierbij geldt dat een hoog vermogen (wattpiek), nog niet hoeft te betekenen dat je ook een hoge opbrengst (kilowatturen) hebt. Er zijn meerdere factoren waardoor een zonnepaneel niet continu het volledige vermogen benut.

Factoren voor onvolledig benut vermogen

Deze factoren zijn divers en hebben onder andere te maken met de hoeveelheid licht die op het systeem valt. Hoe minder licht, des te minder de opbrengst. Deze hoeveelheid licht wordt bepaald door de hellingshoek van het dak, de geografische locatie en mogelijke schaduw opwerpende objecten in de omgeving. Ook de gebruikte omvormer is van invloed op het al dan niet volledig benutten van het vermogen. Hoe beter de omvormer bij de installatie past, des te hoger de opbrengst. Daarnaast zijn ook de temperatuur en ventilatie van invloed.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs