Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Postcoderoos

Een postcoderoos is een gebied met dezelfde viercijferige postcode en de aangrenzende postcodes hiervan. Dit begrip is geïntroduceerd door de overheid tijdens het energieakkoord van oktober 2013. Deze regeling heeft als doel collectief duurzame energie op te wekken. Je kunt in aanmerking komen voor een verlaging van de energiebelasting wanneer je in de postcoderoos van de productinstallatie woont. Aanvankelijk was het nodig deze productinstallatie binnen de postcoderoos te plaatsen. Sinds 2016 is dit verruimd. De productinstallatie hoeft nu niet meer centraal binnen de postcoderoos te liggen maar mag ook gevestigd zijn in de zogeheten ‘blaadjes’. Hierdoor kunnen coöperaties ook locaties voor energieopwekking benutten die in de directe omgeving van de postcoderoos gelegen zijn.

Lokale gezamenlijke initiatieven

Wanneer bewoners een gezamenlijk duurzaam energie initiatief willen opzetten is deze postcoderoos dus erg belangrijk. Deze initiatiefnemers moeten zich dus richten op medebewoners die binnen dit gebied woonachtig zijn. De grootte van postcoderozen varieert enorm. Sommige postcoderozen kennen veel aangrenzende gebieden en sommige een zeer beperkt aantal. Het deelnemersaantal is in zulke gevallen erg klein.

Postcoderoos en zonnepanelen

Alhoewel de postcoderoos is opgezet voor allerlei duurzame buurtinitiatieven, is deze eigenlijk alleen interessant voor de collectieve inkoop van zonnepanelen in het betreffende gebied. Zonnepanelen zijn overal te plaatsen, bij voorkeur gericht op het zuiden en met zo min mogelijk schaduw opwerpende omgevingsfactoren, zoals bomen en afvoerpijpen. Daarom worden er veel lokale energie initiatieven genomen die gericht zijn op het opwekken van zonne-energie binnen de postcoderoos. Bewoners die deelnemen aan een dergelijk initiatief ontvangen een korting per kilowattuur aan energiebelasting. Bovendien ontvangt de coöperatie in de meeste gevallen ook nog een bedrag voor elk opgewekt kilowattuur. Hierdoor is de totale korting per kilowattuur gunstig voor de deelnemende bewoners. Daarbij zijn er dan ook nog fiscale aftrekmogelijkheden die financieel voordeel bieden.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs