Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Voor vrije markt

Zonnestroom is een elektriciteitsvorm die door middel van zonnepanelen en fotovoltaïsche zonnecellen uit elektromagnetische stralingsenergie van de zon wordt opgewekt. In eerste instantie werd zonnestroom voor satellieten gebruikt. In 1958 werd de eerste satelliet gelanceerd die zonnecellen voor de opwekking van energie gebruikte. Tegenwoordig wordt zonnestroom gebruikt op de daken van particulieren en bedrijven in de vorm van zonnepaneel installaties. Daarnaast wordt het toegepast bij de industriële energieopwekking in zonneparken. De rol die zonnestroom speelt in de Nederlandse elektriciteitsproductie groeit gestaag.

Grensoverschrijdende export van zonnestroom

Inmiddels zijn er meerdere landen die grensoverschrijdende zonnestroom exporteren. Voorbeelden hiervan zijn de grensoverschrijdende elektriciteitsverbindingen die Spanje en Frankrijk aanleggen. In 2020 willen de twee landen de grensoverschrijdende capaciteit verhoogd hebben naar 10 procent van de jaarlijkse Spaanse stroomproductie. Ook andere landen binnen de Europese Unie hebben aangegeven te zullen streven naar dit percentage binnen de grensoverschrijdende verbindingen tussen de lidstaten. Daarbij is besloten dit percentage in 2030 verhoogd te hebben naar 15 procent. Projecten om dit te kunnen realiseren kijken naar oversteken over gebergten, zoals bijvoorbeeld de Pyreneeën. Daarnaast wordt ook een zeekabel langs de westkust onderzocht.

Zelf exporteren van zonnestroom

Dichterbij huis kun je ook zelf exporteur van zonnestroom zijn. Wanneer je een zonnepanelen installatie geplaatst hebt en je wekt meer energie op dan dat je verbruikt, kun je de extra zonnestroom terug leveren door het te exporteren. Op je energiefactuur staat in kilowattuur aangegeven hoeveel stroom je geleverd hebt gekregen. Daarvan wordt de zonnestroom die je zelf hebt opgewekt afgetrokken. Deze formule heet salderen.

Saldering is alleen mogelijk wanneer je de eigen opgewekte zonnestroom via dezelfde aansluiting terug exporteert. Overigens gelden de regels alleen als je een kleinverbruikersaansluiting hebt. Dit betekent een aansluiting van 3×80 ampère. Bij een grotere aansluiting bespreek je met de energieleverancier de mogelijkheden.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs