Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Zelf installeren

Het zelf installeren van zonnepanelen is voor de handige doe-het-zelver haalbaar. Het zelf in elkaar zetten van je zonne-energie installatie met panelen op het dak en een goede verbinding met de rest van de elektrische installatie is echt heel iets anders dan een Ikea-kast in elkaar schroeven. Maar het is te doen als je zorgt dat je weet waar je mee bezig bent en veiligheid boven alles stelt. Je kunt je dan de kosten van de installateur besparen. Het installeren van de omvormer in de meterkast moet echter wel echt door een elektricien gedaan worden. Op die kosten kun je het beste niet besparen en is het je geld meer dan waard.

Cursus volgen?

Verspreid over Nederland worden door verschillende partijen tegen een vergoeding eendaagse cursussen aangeboden waarin je de belangrijkste beginselen van het veilig installeren van zonnepanelen bijgebracht krijgt. Het idee achter deze cursussen is dat het bedrijf die de cursussen verzorgt jou graag zonnepanelen levert en dat een deel toch afziet van het zelf installeren en uiteindelijk met het bedrijf dat de cursus aanbiedt in zee gaat.

Gebruik goede materialen en gereedschappen

Gebruik goede solarkabels en houd je aan de kleuren. Bij goede installateurs kun je naast de complete systemen ook de benodigde materialen en gereedschap kopen. Je hebt namelijk de juiste tang en goede sokken en pluggen nodig om de verbindingen te maken. Een slecht aangeknepen plug is brandgevaarlijk en dat is dus geen goed idee. Maak een goed plan voordat je met de klus begint en reken op basis van je plan door hoe de spanning gaat zijn. Leg de kabels nooit in lussen. Hierdoor ontstaat een inductielus die blikseminslagen aantrekt en de 3G/4G ontvangst verstoort.

Schaduw en in serie schakelen

Bedenk ook of je de panelen in serie gaat schakelen of parallel. Het in serie schakelen wordt het meest toegepast maar is niet zo slim als er gedurende de dag een schaduw over de panelen trekt. Eén paneel in de schaduw zorgt er bij in serie geschakelde zonnepanelen voor dat de opbrengst van alle panelen lager wordt. In zo’n situatie is het verstandig om de panelen niet in serie te schakelen maar per paneel een omvormer te gebruiken.

Aarden van panelen en veilig werken

Het is verstandig om alle panelen te aarden. Het is niet verplicht maar het aanraken van een paneel zal altijd een klein schokje van lekstroom opleveren. Als je daar van schrikt terwijl je op het schuine dak zit kan dat vervelende gevolgen hebben. Het beste advies bij het zelf installeren is om bij twijfel toch advies in te winnen bij een professional, vooral veilig te werken door de hoofdschakelaar uit te zetten en met een spanningzoeker altijd te controleren of de spanning er echt af is. Draag isolerende schoenen en werk met goed geïsoleerd gereedschap. Sommige installateurs kunnen je hier ook bij helpen en hebben ook de nodige stappenplannen die je kunt kopen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs