Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Omvormers

Veel mensen weten wel de basics wanneer het aankomt op zonnepanelen aanschaffen, maar er komt nog veel bij kijken wanneer je daadwerkelijk alles aan wilt schaffen voor een volledige constructie. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te onderzoeken wat er allemaal bij hoort, zodat je zeker weet dat je goed ingelicht alle onderdelen kan kopen. In dit artikel gaan wij kijken naar één van de belangrijkste onderdelen van jouw zonne-energiesysteem, namelijk de omvormer.

Wat is een omvormer?

Zoals de naam al enigszins weggeeft is het doel van de omvormer voornamelijk om iets om te zetten. Het gaat hier dan om de gelijkstroom die binnenkomt vanaf de zonnepanelen, naar wisselstroom die bruikbaar is in jouw huishouden. Je kunt dus wel zeggen dat de omvormer een essentieel onderdeel is van de complete constructie.

Waar moet ik op letten?

De hoeveelheid omvormers die beschikbaar is kan je een beetje laten schrikken, wanneer je niet weet waar je op moet letten is het al helemaal een ramp. Er zijn enkele puntjes die belangrijk zijn wanneer je de keuze gaat maken uit alle beschikbare omvormers. Een zonnepaneelbedrijf kan jou natuurlijk ook prima helpen. Eén van de eerste criteria is het feit dat de omvormer goed afgesteld moet zijn op het totale vermogen wat je van plan bent binnen te halen, daarna wordt het aanbod waarschijnlijk al een stuk kleiner en kun je wat nauwkeuriger gaan kijken naar de details. Enkele andere belangrijke criteria zijn bijvoorbeeld de indeling op het dak, de hellingsgraad, schaduw en de windrichting mag ook niet vergeten worden. Noteer al deze verschillende aspecten voordat je op zoek gaat naar de juiste omvormer, aangezien deze stuk voor stuk essentieel zijn voor het type omvormer wat je vervolgens aan zult schaffen. Het kan ook zijn dat de installateur al een geschikte omvormer voor je heeft uitgekozen. Deze is dan op de offerte terug te vinden.

Vermogen

Het vermogen moet af worden gestemd op de totale capaciteit van de zonnepanelen. Ook moet er gekeken worden naar de vraag of er wel of geen transformator in de omvormer moet zitten. Er zijn namelijk omvormers mét transformator als zonder transformator. Als je kiest voor de transformatorloze omvormer, dan kies je voor een hoger rendement, minder verlies. Deze worden aangeduid met de type TL, Transformatorloos.

Schaduw en omvormers

Een andere factor waar je naar moet kijken is of je wel of geen last hebt van schaduw. Als je geen last van schaduw hebt dan kun je deze factor overslaan. Maar wanneer er wel sprake is van schaduw, dan moet hier goed naar gekeken worden. Wist je dat het vermogen van de zonnepanelen wordt bepaald door de zwakste schakel in een serie? Dit kan op twee manieren op worden gevangen. Er kan gekozen worden voor een aparte lus (string) die gemaakt kan worden van zonnepanelen die op een bepaald moment gelijktijdig in de schaduw zullen liggen. Maar je kunt ook kiezen voor een micro-omvormer. Je kunt hierbij denken aan regelunits die achter ieder zonnepaneel worden geplaatst. Zo kan het vermogen van elk paneel volledig gebruikt worden en is er geen onnodig verlies.

Keuze omvormers

Welke keuze je gaat maken, hangt dus af van jouw situatie. Het kan zijn dat er schaduw is, dan weet je nu waar je op moet letten. Maar wanneer daar geen sprake van is, is het goed om naar de andere factoren te bekijken. Soms kan er ook een totaal pakket worden gekozen bij de zonnepanelen. Je zou dan kunnen kijken of dit het beste is voor jouw situatie. Zie ook deze website: www.omvormer-zonnepanelen.nl

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs