Zonnepanelen staan in weer en wind buiten en het kan dan ook niet anders dan dat ze vies worden. Vogelpoep, gevallen bladeren, stof en viezigheid, na verloop van tijd kun je het allemaal terugvinden op een zonnepaneel. Bij een serie geschakelde zonnepanelen bepaalt het paneel dat het minste rendement oplevert ook het rendement van de andere in de serie staande zonnepanelen. Het lijkt dus heel erg logisch dat een regelmatige wasbeurt van de zonnepanelen noodzakelijk is en met een regelmatig sopje het rendement op peil gehouden kan worden. Het is zonder meer zo dat na een schoonmaakbeurt het rendement van de zonnepanelen iets hoger komt te liggen. In verschillende publicaties worden percentages van tussen de 3% en 5% genoemd.
Kan het financieel wel uit?
Dit klinkt behoorlijk fors maar het is goed te bedenken dat het schoonmaken van zonnepanelen ook geld kost. Die 3% komt bij een particuliere installatie van rond de 3500 kilo watt uur ongeveer overeen met €40 euro stroom. Dit betekent dus dat de zonnepanelenwasser niet meer dan €40 euro mag kosten omdat het je anders niets oplevert maar geld kost. De opbrengst van het regelmatig schoon laten maken van de zonnepanelen is voor een particulier dus tientjes werk. Zelf schoonmaken is ook een optie maar met zonnepanelen op een schuin pannendak is dat een gevaarlijke klus waarmee ook jaarlijks ongelukken gebeuren waarvan enkele met ernstige afloop.
De zonnepanelenwasser
De bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het schoonmaken van zonnepanelen brengen de voordelen natuurlijk voor het voetlicht en benadrukken het belang van het schoonmaken. Tegelijkertijd geven anderen aan dat het maar de vraag is of het verstandig is om zonnepanelen regelmatig een schoonmaakbeurt te geven. Het regent in Nederland vaak en van tijd tot tijd ook hard. Zoals stoffige auto’s opknappen van een flinke regenbui doen zonnepanelen dat ook. De nieuwste zonnepanelen zijn voorzien van een coating die er voor zorgt dat vuil heel moeilijk hecht aan de zonnepanelen en er met een regenbui weer vanaf spoelt.
Pas op voor beschadigingen
Het met borstels en zeep het vuil op de zonnepanelen te lijf gaan is een slecht idee omdat hierdoor de vuil afstotende coating beschadigt. Op termijn zullen de zonnepanelen door het schoonmaken alleen maar viezer worden. Schoonmaken van zonnepanelen is een voorzichtig en met de nodige zachtheid en tederheid uit te voeren werkje. Dus geen hogedrukspuit, geen harde borstels, geen schoonmaakmiddelen en geen poetsdoeken. De kans dat de zonnepanelen beschadigen is best reëel en bij het beschadiging van de coating of de gelamineerde glaslaag zal het rendement van de zonnepanelen permanent lager worden. Pas dus goed op!
Is het voor de particulier wel zinvol?
Voor de particulier is het maar de vraag of het financieel uit kan om de zonnepanelen te laten reinigen en wat je er dan precies mee wint. Voor zonnepanelen geldt eigenlijk dat je er het beste zoveel mogelijk vanaf moet blijven omdat dat helpt om de zonnepanelen zo lang als mogelijk in bedrijf te houden. Het schoonmaken, vooral als je het zelf gaat doen, kan makkelijk leiden tot beschadigingen aan de zonnepanelen. Het schuine dak op gaan om de zonnepanelen te reinigen is ook gewoon gevaarlijk. Voor grootschalige zonneparken met duizenden zonnepanelen is het schoonhouden een ander verhaal omdat 3% extra stroom onder aan de streep dan ook om substantiële bedragen gaat.