Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Asbest

Het is goed om te weten welke mogelijkheden er zijn om een asbestdak te vervangen. De subsidie maakt het nu nog aantrekkelijker. Per 2024 is het zelfs verplicht om het asbest verwijderd te hebben; asbestdaken zijn dan verboden. Het is de verwachting dat er dan zelfs een dwangsom op komt te staan. Het is echter nog niet zo ver. Het is wel goed, dat de overheid deze maatregel treft. Het is een maatregel om een gezonde leefomgeving te krijgen. Daarnaast is het met deze subsidie natuurlijk positief dat er ook meer zonne-energie opgewekt gaat worden; aangezien zonnepanelen plaatsen wel een voorwaarde is.

Wat is asbest?

Asbest is een groep van silicaatmineralen met een vezelstructuur. Ze komen voor in de natuur en vormen samen dus asbest. Het komt van het Griekse woord ‘asbestos’, wat onverwoestbaar of overgankelijk betekent. Er zijn twee groepen welke we onderscheiden als we het over asbest hebben. Het gaat hier om de serpentijngroep en de amfibool groep. Laten we deze nader met je doornemen.

  • Serpentijn
    Deze groep is een belangrijke vertegenwoordiger. Het gaat hier om chysotiel. Het wordt ook wel witte asbest genoemd. Dit type asbest komt het meeste voor en werd volop gebruikt. Eigenlijk 85 procent van alle asbesthoudende materialen en toepassingen hebben wit asbest in zich. Je kunt de groep herkennen aan de gekrulde vezel welke veel wegheeft van en touw. De splijting zal vaker in de dwarsrichting zijn en minder in de lengterichting.
  • Amfibool
    Deze groep bestaat uit onder andere amosiet. Het wordt ook wel bruine asbest genoemd. Ook is er crocidoliet (blauwe asbest), tremoliet (grijze asbest), actionoiet (groene asbest) en anhofyliet (gele asbest). Een hele reeks van kleuren dus. Het meeste zal je blauwe of bruine asbest aantreffen. Ze hebben een naaldvormige vezel.

De twee structuren

Bij asbest zijn er ook twee structuren. Het gaat om de hechtgebonden structuren asbest en de niet-hechtgebonden variant. Bij de hechtgebonden variant is het asbest in een oppervlak verankerd. Bij niet-hechtgebonden asbest is het nauwelijks in het bindmiddel verankerd. Hier kunnen de asbestdeeltjes dus veel sneller vrijkomen. Dit is daarom ook de meer gevaarlijke structuur van de twee.
Als je deze tegenkomt dan moet je hem zo snel als mogelijk professioneel laten verwijderen.

Witte asbest

De meest voorkomende soort asbest is zoals hierboven beschreven witte asbest. Eigenlijk is 85 procent van alle asbest wit. Het is dus asbest welke het meest waarschijnlijk ook in jouw woning of gebouw zit. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je het asbest uit je woning (laat) verwijderen. Waar moet je echter beginnen als je verwacht dat er witte asbest in je huis zit?

Wie kan witte asbest verwijderen?

Er zijn verschillende manieren om witte asbest te verwijderen. Het beste is het om gebruik te maken van een asbestbedrijf dat SC-530 of SC-540 gecertificeerd is. Ze weten precies wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren om het op de juiste manier te verwijderen en ook om het asbest op de juiste manier af te voeren. De kosten zijn vaak goed te overzien.

Kosten asbest verwijdering

Wanneer je asbest in of rondom je woning hebt dan is het belangrijk om hier aandacht aan te schenken. Trouwens ook wanneer het om een bedrijfspand gaat. Het is belangrijk om in ieder geval een inventarisatie te maken van het soort asbest wat je hebt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Een inventarisatie!

Het is goed om met een inventarisatie van de woning te starten om zo te ontdekken welke asbestmaterialen er zijn gebruikt. Het zijn namelijk de stofdeeltjes van het asbest welke het meest gevaarlijk zijn. Vaak komen deze pas vrij als je de woning gaat verbouwen of wanneer je de woning gaat slopen. Als je dit niet van plan bent dan is het soms niet direct nodig om maatregelen te treffen. Door echter een inventarisatie uit te voeren is het wel gemakkelijker en beter mogelijk om een beeld te krijgen van wat er moet gebeuren en of er ook asbest is.

Externe webbronnen:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers