Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Kosten elektriciteit

De kosten van elektriciteit zijn niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt van je gebruik en welk contract je bij welke energieleverancier hebt. Een kilowattuur stroom kost rond de €0,23 met een korting van rond de € 0,02 per kilowattuur in de daluren. Zoals iedereen die in de bellijsten van energiemaatschappijen staat kan weten doen de energiemaatschappijen erg hun best om nieuwe klanten binnen te halen met allerlei op het oog aantrekkelijke aanbiedingen. Ook de herkomst van de stroom bepaalt voor een deel de prijs. In 2012 is de netpariteit gehaald, wat betekent dat de kostprijs van grijze en groene stroom even hoog waren. Op dit moment is groene stroom dus goedkoper dan grijze stroom (we hebben het hier over de kosten van het opwekken van groene stroom: kostprijs en niet de verkoopprijs).

Groene stroom, de gangbare naam voor duurzaam opgewekte stroom, is bij energieleveranciers over het algemeen wat duurder dan ‘gewone’ of grijze stroom. Je kunt overigens niet aan je stopcontact testen of de als groene stroom verkochte stroom ook wel echt groene stroom is. De kosten die je op je jaarafrekening van je stroomleverancier terugvindt zijn opgebouwd uit netbeheerkosten van rond de €5 euro per maand, leveringskosten voor de dagstroom en nachtstroom en belastingen. Verder is er ook nog een belastingkorting die van de totaal stroomkosten worden afgetrokken. Heb je zonnepanelen en is er sprake van teruglevering aan het stroombedrijf dan vind je de terugbetaling als het goed is ook terug op je afrekening.

Terugleveren en salderen

Op dit moment is het zo dat als je gaat salderen je stroom kunt terugleveren tot een zogenoemde salderingsgrens. Deze grens is even hoog als jouw inkoop van stroom. Dus neem je bijvoorbeeld 2000 kWh af van je energieleverancier? Dan mag je dus 2000 kWh tegen de huidige stroomprijzen salderen (terugverkopen aan het net). Alles daar boven wordt tegen een erg laag tarief afgenomen. Hier maak je dus vrij weinig winst op en is het daarom afgeraden om een zonnepanelen systeem te nemen die meer produceert dan jouw verbruik (vandaag of in de toekomst; denk aan gezinsuitbreiding).

Nog meer besparen?

Als je nog meer geld wilt besparen is het verstandig om de kosten van stroom maar ook aardgas te vergelijken. Wellicht dat je huidige energieleverancier te hoge prijzen rekent of dat de salderingsregeling niet erg gunstig is.

Meer over salderen.
Meer over salderen na 2023.
Meer over netpariteit.

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkende elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende elektriciens