Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Situatievoorbeelden

Zelf zonnestroom opwekken kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor particulieren. Dit is echter afhankelijk van de situatie. In dit hoofdstuk worden zes veel voorkomende situaties besproken.De wetten die bij de beschrijving van deze situaties aan de orde komen zijn:

I. Elektriciteitswet 1998 (EW98)
II. Wet Belastingen op Milieugrondslag (WBMG)
III. Burgerlijke Wetboek, Boek 5 (BWB5)
Daarnaast wordt gerefereerd aan een publicatie in het Staatsblad, besluiten van de NMa en correspondentie met de Belastingdienst.

1 Eigen systeem op eigen dak. Zowel de woning als het zonnestroomsysteem zijn eigendom van de bewoner; de bewoner voedt de stroom achter de meter in op zijn eigen huisinstallatie.

2 Andermans zonnestroom op eigen dakDe woning is eigendom van de bewoner. Het zonnestroomsysteem is eigendom van een ander, de bewoner leaset het zonnestroomsysteem of koopt daarmee opgewekte stroom. De zonnestroom wordt achter de meter op de huisinstallatie van de bewoner ingevoed.

3 Andermans systeem op dak van huurwoning4 Gezamenlijk eigen systeem op gemeenschappelijk dak van een VvE noch de woning, noch het zonnestroomsysteem zijn eigendom van de bewoner. De bewoner leaset het zonnestroom systeem of koopt de daarmee opgewekte stroom.De zonnestroom wordt achter de meter op de huis installatie van de bewoner ingevoed.De bewoners zijn gezamenlijk (VvE) eigenaar van het dak van het appartementengebouw. (Een deel van) de bewoners is gezamenlijk eigenaar van het zonnestroomsysteem dat op dit dak staat. De stroom wordt achter de meter ingevoed op de gezamenlijke installatie van de VvE.

4 Andermans systeem op gemeenschappelijk dak van een VvE

5 Andermans systeem op gemeenschappelijk dak van een appartementengebouw met huurwoningen. De bewoners zijn gezamenlijk (VvE) eigenaar van het dak van het appartementengebouw. Het zonnestroomsysteemis eigendom van een ander die de opgewekte elektriciteit aan de VvE levert, of de bewoners leasen het systeem en verkopen de opgewekte elektriciteit aan de VvE. De zonnestroom wordt achter de meter op de installatie van de VvE ingevoed.De verhuurder is eigenaar van het dak van het appartementengebouw.Het zonnestroomsysteem is eigendom van de verhuurder of een ander, die de met het zonnestroomsysteem opgewekte elektriciteit levert aan de gemeenschappelijke ruimte van het appartementengebouw.De zonnestroom wordt achter de meter op de installatie van het appartementengebouw ingevoed.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs