Zonnepanelen voor flats

Kun je als eigenaar van een flatappartement ook genieten van groene zonne-energie? Ja, dat kan. Wel ben je afhankelijk van de goedkeur van je medeflatbewoners. Als eigenaar van een flatappartement ben je meestal lid van de vereniging van eigenaren (VvE). Deze vereniging beheert de gemeenschappelijke ruimtes en behartigt de belangen van alle appartement eigenaren van de betreffende flat. Wanneer deze vereniging instemt met de plaatsing van zonnepanelen zijn er twee rendementsmogelijkheden.

Eigen stroom

Uiteraard geniet opgewekte stroom voor verrekening eigen gebruik de voorkeur. De zonnepanelen worden dan door jezelf en mogelijke andere geïnteresseerde bewoners aangeschaft. Deze panelen moeten dan rechtstreeks worden aangesloten op de meterkast van de betreffende bewoner(s). Dit zal in sommige gevallen technisch niet haalbaar zijn. Ook is er een omvormer nodig. Wanneer er meerdere bewoners in deze mogelijkheid geïnteresseerd zijn, volstaat een enkele omvormer met een splitter voor de juiste verdeling.

Gemeenschappelijke stroom flatgebouw

Een andere mogelijkheid is de opgewekte stroom te gebruiken voor gezamenlijke ruimtes in de flat, zoals de lift en verlichting. Dit levert je als bewoner zelf geen direct voordeel op. Op termijn, wanneer de zonnepanelen zijn afgeschreven, zal je totale financiële bijdrage aan de vereniging mogelijk iets verlagen.

Regeling energieakkoord

Speciaal voor verenigingen van eigenaren is er een overheidsregeling voor het opwekken van duurzame energie. Dit betreft de teruggave van energiebelasting. Zo kun je een deel aan energiebelasting terugvorderen. Ook bestaat de mogelijkheid om een teruglevermeter te laten plaatsen, om zo opgewekte kilowatturen te verkopen aan de energieleverancier.