Zonnepanelen voor kerken

Voor iedere gemeenschapsaccommodatie is het belangrijk te investeren in een duurzame toekomst. Dit geldt ook voor kerken. Steeds vaker zie je ‘groene kerken’ met zonnepanelen ontstaan. Omdat het bij een kerk meestal een monumentaal pand betreft, is het belangrijk de zonnepanelen dusdanig te plaatsen dat het geen afbreuk doet aan het karakter van de kerk. Daarom is het verstandig om per kerk te bekijken wat de meest mooie plaatsing is.

Financiële maatwerkmogelijkheden

De plaatsing van zonnepanelen kost een kerk veel geld. De ene kerk heeft hier meer budget voor dan de andere. Daarom zijn er financiële maatwerkconstructies mogelijk per kerkgebouw. De drie meest voorkomende mogelijkheden zijn koop, lease en crowdfunding. Bij koop schaft de kerk zelf de panelen en de randapparatuur aan. Hierdoor heeft een kerk zelf het gehele financiële voordeel. In het geval van lease huurt de kerk de installatie in zijn geheel of kiest het ervoor een deel zelf te kopen en het andere deel te leasen. Daarbij geldt: des te hoger de eigen investering, des te lager de stroomkosten. Crowdfunding is de derde optie en de variant waarin financieel gezien het meest mogelijk is. De kerk kan hier kiezen voor een fondsenwerving en op deze manier het doelbedrag geheel inzamelen. Daarnaast kan de kerk deze donatieformule aanpassen door het ene deel zelf te investeren en het andere deel via fondsenwerving in te zamelen.

Omgevingsvergunning en subsidiemogelijkheid

Meestal heeft een kerk een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze kan worden aangevraagd bij de betreffende gemeente of via het online omgevingsloket. Daarnaast is het raadzaam bij de gemeente te vragen naar subsidiemogelijkheden. Er kunnen speciale potjes voor non-profit organisaties zijn.