Wanneer je in een rijtjeswoning woont denk dan niet dat een zonnepanelen installatie voor jou niet interessant is. Het tegendeel is waar. Inderdaad, vooral wanneer je je buren in de aaneengesloten rij kunt overtuigen van een gezamenlijke investering zijn de opbrengsten aanzienlijk. Maar ook wanneer je als enige in de rij zonnepanelen wilt plaatsen is dit duurzame energiesysteem financieel interessant. Daarnaast verduurzaam je de woning hiermee. Dit levert bij een eventuele verkoop in de toekomst een hogere vraagprijs op.
Plaatsing zonder vergunning
Stel je bent de enige in de rij die zonnepanelen wil laten plaatsen. Of de situatie doet zich voor dat niet alle bewoners van de aaneengesloten rij mee willen doen, maar wel een paar dan is het mogelijk om de installatie(s) vergunningsvrij te laten plaatsen. In het geval van plaatsing op een pannendak moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag het zonnepaneel niet uitsteken over de erfgrens of dakrand. Het is daarbij verstandig ze niet dichter dan twee dakpannen vanaf de nok te plaatsen. Hetzelfde geldt voor wat betreft de afstand tot aan de dakgoot. Daarnaast moeten de zonnepanelen direct op het dakvlak worden geplaatst. Verder moet de hellingshoek dezelfde zijn als die van het dak.
Horizontaal of verticaal?
Je kunt de zonnepanelen horizontaal (landscape) of verticaal (portrait) laten plaatsen. In sommige gevallen is een van beide plaatsingsmanieren beter geschikt, in andere gevallen is het een kwestie van smaak. Wel wordt aangeraden ze allemaal in dezelfde richting te plaatsen.