Elektriciteitsmeter

Een elektriciteitsmeter meet het elektriciteitsverbruik van een woning of van een bedrijf. Meestal is de meter te vinden in de meterkast en maakt onderdeel uit van de elektrische installatie. Naast elektriciteitsmeters bestaan er ook zogeheten bi-directionele elektriciteitsmeters. Hierbij draait de teller terug wanneer er stroom wordt teruggeleverd aan het net.

Soorten elektriciteitsmeters bij zonnepanelen

Veel mensen vragen zich af of ze bij de installatie van een zonnepanelen systeem ook een andere elektriciteitsmeter moeten aanschaffen. Dat ligt eraan. Wanneer je een analoge meter hebt zonder grote draaischijf of een eerste generatie digitale meter, dan is dat inderdaad aan de orde. Voor zonnepanelen zijn drie soorten elektriciteitsmeters geschikt: de digitale meter met terugleverregistratie, de analoge ‘Ferraris meter’ en de slimme meter.

De digitale meter met terugleverregistratie kan de productie van zonnepanelen registreren. Je kunt hierdoor vergoed worden voor je eigen opgewekte elektriciteit. Je moet dit wel even melden bij je energieleverancier. De analoge ‘Ferraris meter’ heeft een draaiende schijf. Hoe meer elektriciteit je gebruikt, des te sneller de meter draait. Wanneer je meer elektriciteit opwekt dan verbruikt draait de meter terug. Dit is heel mooi om te zien. De digitale slimme meter wordt uiteindelijk verplicht voor alle huishoudens. Deze meter is slim genoeg om allerlei informatie te verzenden.

Salderen

Wanneer je van een van deze drie meters gebruik maakt in combinatie met je zonnepanelen, kun je salderen. Dit betekent dat je de stroom die je wel opwekt maar niet verbruikt, teruglevert. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde energie dan af van je verbruik.