Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Energiebelasting

Elektriciteit wordt geleverd door een energiebedrijf. De afnemer kan zelf kiezen van welk energiebedrijf hij elektriciteit wil ontvangen. Elektriciteit wordt geleverd tegen een tarief per kWh. De prijs is vastgelegd in een contract tussen de afnemer en energiebedrijf en ligt rond de € 0,07 per kWh. De prijs kan per energiebedrijf verschillen, afhankelijk van de contractduur,de tariefkeuze en de energiemix.

Belastingen op elektriciteitsgebruik

Om verbruikers te stimuleren minder elektriciteit te verbruiken, wordt op elektriciteit bij levering energiebelasting geheven (WBMG Art. 50, lid 1). Het energiebedrijf brengt de belasting in rekening bij de verbruiker. Deze belasting wordt vervolgens door het energiebedrijf afgedragen aan de Belastingdienst. De belastingen zijn als volgt opgebouwd:

  • De energiebelasting kent vier schijven. Hoe hoger het gebruik, hoe lager de belasting,laat tabel 1 zien.
  • Bij overdracht van elektriciteit is omzetbelasting (btw) verschuldigd. Deze wordt berekend over de prijs van de elektriciteit en de energiebelasting.
  • Voor de betaalde energiebelasting krijgen alle verbruikers een compensatie. De hoogte van de compensatie is voor 2009 t/m 2012 vastgesteld op € 318,62 per jaar per aansluiting (WBMG, Art. 63, lid 1, sub a). Dit komt overeen met de geheven energiebelasting en btw over ongeveer 2.400 kWh. Iedere verbruiker ontvangt deze compensatie, ook als de betaalde energiebelasting lager is dan € 318,62. Wie minder verbruikt dan 2.400 kWh per jaar, krijgt dus belastinggeld toe op zijn energierekening.
  • Sommige verbruikers, zoals charitatieve en religieuze instellingen kunnen, onder bepaalde omstandigheden, een teruggaaf van vijftig procent van de energiebelasting krijgen.

Bron: wetten.overheid.nl

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs