Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Zonnepanelen kopen

Als je zonnepanelen gaat kopen, dan zijn er verschillende factoren waar je op dient te letten. Let eerst eens goed op jouw redenering, waarom wil je investeren in zonnepanelen? Wil je gaan salderen, wil je de BTW terug vorderen, wil je van een subsidie gebruik maken of kies je voor duurzaamheid? Allemaal factoren die een rol kunnen spelen bij de keuze voor zonnepanelen. Maar het kan ook zijn dat je gemeente het gaat stimuleren en dat je hierdoor veel goedkoper uit kunt zijn. Al met al goede redenen om zonnepanelen te kopen. Maar wil je dan zwarte of donkerblauwe zonnepanelen kopen? Als je voor de donkerblauwe variant kiest, dan kies je voor een aluminium rand. Het kan zijn dat je dat minder mooi vindt en dan kies je voor de zwarte variant. Er is wel een technisch verschil aanwezig, bij de zwarte variant zijn er namelijk mono cellen en bij de donkerblauwe poly cellen.

De voor- en nadelen van zonnepanelen kopen

Om duidelijk te maken wat de verschillen precies zijn is het handig om even de voordelen van zonnepanelen kopen op een rijtje te zetten. Om het verschil duidelijk te maken zullen deze voordelen bekeken worden met het huren van zonnepanelen in het achterhoofd. Eén van de grootste voordelen van kopen is het feit dat je eigenlijk de waarde van jouw woning aan het verbeteren bent, en is het eveneens mogelijk om de volledige BTW terug te vragen, wat je nog een mooi bedrag op kan leveren. Daarnaast zit je nergens aan vast, geen huurcontract of iets dergelijks, je koopt de zonnepanelen en laat ze monteren en bent vervolgens helemaal klaar. Je begint direct met besparen en ook zijn de onderhoudskosten relatief laag (schoonmaakkosten van enkele tientjes per jaar en omvormer vervangen na 15 jaar).

Je krijgt vaak het bedrag wat je ingelegd hebt om de panelen te betalen al relatief snel terug, enkele jaren en je hebt meestal wel de meerderheid van jouw bedrag al terugverdiend. Dit is echter wel afhankelijk van de hoeveelheid panelen en de hoeveelheid energie die zij kunnen leveren. Ook het salderen wat je kunt doen met de terug geleverde stroom is ideaal voor mensen die veel stroom opwekken. Deze regeling kan echter wel gaan veranderen in de toekomst, en dit is dan ook een onzekerheid voor de mensen die hier veel mee bezig zijn. Daarnaast zijn de kosten voor eventuele reparaties en normale onderhoudsbeurten voor de eigenaar van de panelen, jij zelf dus. Het is ook nodig voor de zonnepanelen om de meterkast aan te passen, alles voor te bereiden en een nieuwe omvormer aan te schaffen. Deze drie kostenposten zijn ook allemaal voor de eigenaar van de panelen.

Zonnepanelen huren

De groeiende populariteit van zonnepanelen in de laatste jaren is erg opvallend. Waar je de zonnepanelen eerst alleen maar in de duurdere wijken en bij bedrijven zag kom je ze tegenwoordig op steeds meer onverwachtse locaties tegen. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig de middelen om ook zelf zonnepanelen te nemen. En zo niet, dan is er de mogelijkheid om te huren of te leasen. Eenmaal aangeschaft en aangesloten beginnen de panelen zichzelf dan ook meteen terug te verdienen. Door te besparen en eventueel zelfs bij te verdienen op het zelf opwekken van stroom is natuurlijk wat iedereen wilt.

Het is vandaag de dag mogelijk om zonnepanelen te huren in plaats van alleen te kopen. Dit heeft voor veel mensen een extra vraag toegevoegd aan het aankoopproces van zonnepanelen, is het kopen of huren van zonnepanelen beter? Er zijn enkele voordelen aan het huren, wel is het opvallend dat huren vooral goed is wanneer je minder kapitaal beschikbaar hebt. Dit is over het algemeen hetzelfde als wanneer je bijvoorbeeld een huis koopt, heb je weinig of minder kapitaal beschikbaar is het makkelijker om een huis te huren. Heb je echter een goede hoeveelheid kapitaal klaar staan is het vaak makkelijk om een huis te kopen. Zonnepanelen huren of kopen werkt min of meer op dezelfde manier, wanneer je wat meer geld hebt is het een stuk makkelijker en beter om de zonnepanelen zelf aan te schaffen. Houd er rekening mee dat het huren van zonnepanelen een erg laag rendement oplevert.

Afweging

Zoals je wel ziet aan de hand van de voor- en nadelen van het kopen van zonnepanelen is het vooral een kwestie van kosten, en of je bereid bent zelf voor deze kosten op te draaien. Het draait bijzonder erg om het wel of niet hebben van kapitaal. Heb je zelf beschikking over voldoende saldo om de zonnepanelen zelf aan te schaffen en te laten installeren? Dan is het kopen van zonnepanelen dé ideale optie voor jou om hieraan mee te doen. Mocht je merken dat het allemaal net te duur is om zelf te doen, is huren een goed alternatief. Uiteraard is het voor iedereen een goed iets om mee te doen aan dit initiatief, het is duurzaam, groen en draagt bij aan het milieu. Dit moet gestimuleerd worden en daardoor is het ook ideaal dat bedrijven de zonnepanelen beschikbaar stellen voor mensen die de aankoop zelf niet kunnen doen. Wel moet er onthouden worden dat huren over het algemeen geen winstgevende praktijk is voor degene die aan het huren is, je investeert en krijgt er vaak weinig voor terug, daarom is het advies in dit geval altijd kopen. Alleen wanneer je het kapitaal niet ter beschikking hebt is het een goed alternatief om te huren.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs