Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Zonnepanelen huren

Het is een goede trend, de afgelopen jaren is de hoeveelheid mensen die zich druk maken om de manier waarop hun stroom geproduceerd wordt steeds meer toegenomen. Overal duiken nieuwe groene en duurzame methodes van huisverwarming en stroomopwekking op en het is duidelijk dat dit de toekomst is. Eén nadeel van al deze nieuwe trends is vaak het prijskaartje wat eraan hangt, de technologie is nieuw en de materialen zijn vaak niet goedkoop, dit zorgt voor hoge prijzen waardoor helaas niet iedereen mee kan doen. Een goed voorbeeld zijn zonnepanelen, ze zijn goedkoper geworden de laatste tijd, maar nog steeds duur. Nu heb je als huishouden zelfs de mogelijkheid om zonnepanelen te huren, maar hoe gaat dit precies in zijn werk?

Zonnepanelen nog steeds te duur

Ook al zie je steeds meer zonnepanelen op de daken in veel verschillende gebieden in Nederland, is de algehele consensus nog steeds dat de zonnepanelen te duur zijn. Het is een flinke investering en sommige mensen sluiten er zelfs een groene lening voor af. Dit is een goedkopere manier van lenen voor een groen of duurzaam project in of rondom jouw huis. Voor de mensen die niet willen lenen en ook geen flink bedrag klaar hebben liggen is het lastig om alsnog een zonnepaneel installatie aan te schaffen, en dit is jammer. Vooral wanneer iemand zijn of haar gezin op een duurzame manier van stroom wilt voorzien, en hier vervolgens niet aan kan voldoen.

De oplossing

Voor de eerdergenoemde persoon die graag zijn of haar stroom groen zelf wilt verdienen is er nu ook de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Dit is ideaal voor mensen die geen groot startkapitaal hebben en moeite hebben met de aanschaf/installatie van de zonnepanelen. Op deze manier ontvang je de zonnepanelen vaak van een groot bedrijf of van de energieleverancier zelf, en betaal je vervolgens een klein bedrag per maand om de zonnepanelen te mogen gebruiken. Eén van de voordelen van deze constructie is dat wanneer je iets huurt je over het algemeen niet zelf verantwoordelijk bent voor eventuele reparaties en dergelijken. Ook in dit geval is dat zo, de eerste installatie en eventuele reparaties die hierop volgen worden allemaal gedaan door de verhuurder van de zonnepanelen. Dat is voor de meeste mensen een groot pluspunt, aangezien de kennis van de montage en reparaties bij veel mensen ontbreekt en daardoor aardig wat kosten op zou leveren wanneer de zonnepanelen gekocht zouden zijn.

De voor- en nadelen van zonnepanelen huren

Om te kijken of het bij jou past is het handig om een lijstje te maken met de verschillende voordelen van het huren van zonnepanelen. We hebben er net al een aantal benoemd maar zullen ze voor de duidelijkheid nog even op een rijtje zetten. Eén van de grootste en belangrijkste voordelen is uiteraard het feit dat je er geen eigen vermogen voor nodig hebt, je betaalt per maand en dat is het. Ook het feit dat je bij eventuele reparaties en onderhoud zelf geen kosten hebt is ideaal, vooral wanneer je budget wat minder ruim is maar je toch wilt bijdragen aan een schoner Nederland. Daarnaast is de kwaliteit van de zonnepanelen vaak uitstekend, het bedrijf wil uiteraard kwaliteit leveren, en is er een bepaalde garantie van energieopbrengst.

Als het allemaal zo uitstekend was zou iedereen wel zonnepanelen huren in plaats van kopen, er zijn daarom ook enkele nadelen aan zonnepanelen huren verbonden. Dit zijn er niet veel, maar wel enkele belangrijke en grote nadelen. Je zit met huren uiteraard vast aan een huurcontract, dit komt wel weer bij je vaste lasten en dit kan mensen afschrikken. Omdat je jouw huis niet permanent verbeterd is het met het huren van panelen ook niet mogelijk om de BTW hierover terug te vragen. Voor veel mensen is de BTW die zij terug kunnen vorderen erg belangrijk en dat is met huren niet mogelijk. Tot slot is het rendement over het algemeen lager wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen te huren in plaats van te kopen.

Het is duidelijk geen makkelijke keuze, huren of kopen (zie ook: zonnepanelen leasen). Kijkend naar de voor- en nadelen kun je wel enigszins concluderen dat het voor mensen met een groter kapitaal aantrekkelijk is om te kopen. De voordelen zijn daar vrij duidelijk en de voordelen van huren richten zich vooral op een kleiner, strakker budget. Voor mensen die wat minder ruimte hebben maar toch hun bijdrage willen leveren aan het milieu is zonnepanelen huren een uitstekende optie.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs