Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Zonnepanelen rendement

Het is voor veel mensen niet helemaal duidelijk; het precieze rendement van zonnepanelen. Dit is niet vreemd aangezien het zelfs door experts nooit precies gezegd kan worden. Dit komt doordat de zonnepanelen afhankelijk zijn van verschillende factoren die hun effectiviteit bepalen, wel is het mogelijk om een gemiddelde schatting te maken van de hoeveelheid energie die de panelen voor jou gaan opwekken. In dit artikel gaan we hier dieper op in en gaan we voor jou de factoren die het rendement van jouw zonnepanelen beïnvloeden eens goed bekijken.

Waar is het rendement van afhankelijk?

Het rendement van zonnepanelen is van veel verschillende factoren afhankelijk, om duidelijk te maken welke factoren belangrijk is is het goed om te kijken waar jij zelf invloed op hebt. Het is makkelijker om eerst naar deze factoren te kijken, zodat je zeker weet dat je er alles aan gedaan hebt om het meeste uit jouw panelen te halen. Enkele van de belangrijkste factoren waar het rendement van afhankelijk is zijn: de plaatsing, de leeftijd, het vuil en het type zonnepaneel. Daarnaast is één van de belangrijkste (helaas niet beïnvloedbare) factoren de weersomstandigheden in Nederland, en ook jouw locatie in het land (denk aan kustgebieden of de Veluwe bijvoorbeeld) heeft hier invloed op.

De plaatsing van de zonnepanelen

Wanneer je het over de plaatsing van de zonnepanelen hebt gaat het vooral over de manier waarop zij gemonteerd zijn, niet over de locatie van de zonnepanelen zelf. Veel mensen kiezen voor hun dak en dit is een prima locatie, ook vaak de enige plek waar mensen ruimte hebben voor de soms toch grote zonnepanelen. Wanneer je de zonnepanelen plaatst is het echter belangrijk dat je let op de hellingsgraad waarmee zij geplaatst worden, de zonnepanelen presteren namelijk het beste wanneer ze gericht zijn op het zuiden, met een hellingshoek van zo’n 35 graden. Voor mensen met een schuin dak kan het zijn dat het enigszins passen en meten wordt aangezien het allemaal net moet uitkomen, mocht het echter al min of meer goed staan kan je dit een hoop geld besparen. Voor de mensen met een plat dak is het mogelijk om de constructie rondom de zonnepanelen perfect te maken, als de monteur dit voor je moet doen is de kans wel groot dat er een flink bedrag bij komt (denk aan kosten voor de consoles en ballast zoals stoeptegels of zand). Op de lange termijn zal je dit echter merken met een beter en hoger rendement.

De leeftijd van de zonnepanelen

Net als mensen hebben ook zonnepanelen niet het eeuwige leven, gelukkig gaan ze wel aardig lang mee en kun je er jaren van genieten. De huidige zonnepanelen hebben een levensduur van minstens 25 jaar, echter presteren zij niet alle 25 jaar optimaal. Na de eerste 10 jaar zal je wellicht merken dat de prestaties van de zonnepanelen enigszins afnemen, en na zo’n 25 jaar is het rendement van de zonnepanelen nog rond de 80% ten opzichte van de eerste 10 jaar, niet slecht maar wel iets om rekening mee te houden.

Houd je zonnepanelen schoon

De zonnepanelen kunnen door de maanden heen aardig wat vuil opsparen, en dit kan hun rendement enigszins verlagen. Daarom is het belangrijk om zo nu en dan even goed te kijken of de panelen nog goed schoon zijn. Dit hoeft maar enkele keren per jaar aangezien de regen je wel een handje helpt met het schoonmaken van de zonnepanelen. Het wordt aangeraden om voor de lente begint ieder jaar even een check te doen, zodat je goed klaar bent voor de zonnige periodes.

Het type zonnepaneel

De vorige factoren waren vooral afhankelijk van de verzorging van de zonnepanelen, het is uiteraard ook belangrijk om goed te kijken naar welk type zonnepaneel je in huis haalt. Op deze manier zorg je ervoor dat je vanaf het begin af aan meteen de juiste panelen hebt. Je hebt in Nederland beschikking over glas-glas, monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. In deze volgorde beschikken zij ook over het beste rendement naar het laagste rendement. De glas-glas zonnepanelen zullen het hoogste rendement verzorgen, maar daar hangt echter ook een duurder prijskaartje aan.

Deze verschillende factoren hebben stuk voor stuk een aanzienlijke invloed op het rendement van jouw zonnepanelen. Verder zijn er nog een aantal externe factoren die ook jouw rendement beïnvloeden, bijvoorbeeld het weer. Zelfs met bewolking doen zonnepanelen hun werk maar dit hangt van de bewolking af, dus met veel pech haal je een stuk minder energie binnen dan verwacht. Ook heeft het oosten van Nederland over het algemeen minder zon dan het westen, waardoor zonnepanelen in het westen beter hun werk doen dan in het oosten. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op jouw rendement en hier moet zeker rekening mee gehouden worden van tevoren.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs