Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Landelijke subsidieregelingen

Landelijke zonnepanelen subsidies zijn regelingen die door de RVO (of voorheen AgentschapNL) in opdracht van de Rijksoverheid worden aangeboden aan particulieren en bedrijven. Of worden instanties zoals BespaarLokaal (voorheen MeerMetMinder) gemachtigd om een subsidie te verlenen, in dit geval een dubbelglas subsidie bijvoorbeeld. Al geruime tijd biedt de Rijksoverheid geen subsidie meer op de aanschaf van zonnepanelen. Deze regelingen waren erg populair en was de laatste succesvolle regeling van 2012/2013 een zeer groot succes. De subsidiepot van miljoenen euro’s was al vroegtijdig op en is er sindsdien geen regeling in welke vorm dan ook meer beschikbaar gesteld aan het publiek.

Huidige regeling

Er is nu echter wel een BTW-regeling van kracht na een uitspraak van het Europese Gerechtshof waar een inwoner van Oostenrijk een zaak tegen de Oostenrijkse belastingdienst had aangespannen. Deze uitspraak is daarom automatisch van toepassing op alle lidstaten, waaronder Nederland. Dus op dit moment kun je het volledige BTW-bedrag van de Belastingdienst terugkrijgen. Als je het zo bekijkt is deze regeling lucratiever dan de subsidie van maximaal €650 euro die je in 2012/2013 kon krijgen. Een gemiddeld systeem (12 full-black panelen van het merk LG met Solaredge omvormer) kost in Nederland op dit moment zo een €5000 euro, waarmee je iets meer dan 3400 kWh kunt opwekken. In dit geval krijg je dus maar liefst €872 euro (bruto) terug van de Belastingdienst. Dus hoe groter het systeem en hoe hoger de kosten, zoveel meer het BTW dat je terug kunt krijgen gaat worden. Houd echter wel rekening met de verplichte forfait (teruggave gaat omlaag).

Kort samengevat is dit de huidige situatie:

Voor: Regeling:
Particulieren Geen subsidie1
VvE’s Geen subsidie1
Sportverenigingen Subsidieregeling:
Energiebesparing en Duurzame Energie (RVO)
MKB-ers Diverse regelingen:
MIA, VAMIL, EIA, SDE+
Grote bedrijven Diverse regelingen:
MIA, VAMIL, EIA, SDE+
Agrariërs Subsidieregeling:
‘Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop’ (alleen in Friesland)

1Alhoewel de Rijksoverheid niet de term ‘subsidie’ gebruikt stellen sommige partijen dat de BTW-teruggave van de Belastingdienst ook als een soort subsidie voor particulieren gezien kan worden. Het verlaagt inderdaad de totale aanschafkosten van zonnepanelen en zou in die zin gezien kunnen worden als een ‘subsidie’. Een particulier kan namelijk het gehele BTW-bedrag bij de Belastingdienst terugvragen.

Zie ook pagina subsidie zonnepanelen 2023.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs