Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepaneel-subsidies.nl Alle informatie over zonnepanelen!
Zonnepaneel-subsidies.nl

Subsidieregelingen

Vaak is het erg aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Er is vaak een subsidie zonnepanelen mogelijk, waardoor het nog aantrekkelijker wordt en ook voordeliger. De vraag is alleen welke subsidie is er in jouw regio gaande? Kom je hier ook voor in aanmerking? De prijzen van de zonnepanelen zijn de laatste jaren sterk gedaald. Voor veel mensen een kans om er nu in te investeren. Het aantal zonnepanelen dat je gaat kiezen, wordt vaak afgestemd op je energieverbruik. Als je met zijn tweeën woont verbruik je vaak minder dan wanneer je een paar kinderen hebt. Laat het daarom ook goed berekenen, zodat je er echt je voordeel mee gaat doen. Het is belangrijk dat je de maximale subsidie van de zonnepanelen er uit gaat halen. Hoe meer je kunt besparen bij de aanschaf hoe beter! Daarbij geldt ook dat hoe lager de kosten, des te eerder je het allemaal weer terug hebt verdiend.

Subsidie zonnepanelen 2023

Alle regelingen worden door de Nederlandse overheid geruime tijd voordat de regeling ingaat gecommuniceerd met het volk in de Staatscourant. Maar is er op dit moment een subsidie zonnepanelen waar je gebruik van kunt maken? Er zijn enkele indirecte manieren om minder voor zonnepanelen te betalen, maar is er geen echte subsidie zoals die uit 2012.

Wat wel met zekerheid te melden is is de regeling voor sportverenigingen en die voor boeren uit Friesland welke nog asbest in hun boerderijdak hebben. Zij kunnen asbest uit het dak laten verwijderen en deze voorzien van zonnepanelen en krijgen daar een vergoeding voor.

Kort samengevat is dit de huidige situatie:

Voor: Regeling:
Particulieren Geen subsidie1
VvE’s Geen subsidie1
Sportverenigingen Subsidieregeling: Energiebesparing en Duurzame Energie (RVO)
MKB-ers Diverse regelingen: MIA, VAMIL, EIA, SDE+
Grote bedrijven Diverse regelingen: MIA, VAMIL, EIA, SDE+
Agrariërs Subsidieregeling: ‘Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop’ (alleen in Friesland)

1Alhoewel de Rijksoverheid niet de term ‘subsidie’ gebruikt stellen sommige partijen dat de BTW-teruggave van de Belastingdienst ook als een soort subsidie voor particulieren gezien kan worden. Het verlaagt inderdaad de totale aanschafkosten van zonnepanelen en zou in die zin gezien kunnen worden als een ‘subsidie’. Een particulier kan namelijk het gehele BTW-bedrag bij de Belastingdienst terugvragen.

> Landelijke subsidie zonnepanelen

Er bestaat een landelijke subsidie voor de zonnepanelen. Deze waren er in 2012 en 2013. Er zal per jaar gekeken moeten worden welke subsidies er gelden en of dat ze ook in jouw gemeente zijn. Er zijn namelijk ook subsidies die gemeente gebonden zijn. Voordat je de zonnepanelen aan gaat schaffen, is het aan te raden om online te bekijken of dat er nu subsidies gelden. Dat is namelijk niet altijd, maar je zou net geluk kunnen hebben. Ook bij je gemeente zou je kunnen informeren, zij kunnen je ook doorverwijzen waar je nog meer kunt informeren. Zorg dat je op de hoogte bent als je gaat investeren in de zonnepanelen, want met de subsidie kan er erg veel geld bespaard worden. Besteed er de tijd aan, dat zal zeker beloond worden. Lees verder: landelijke zonnepanelen subsidies.

> BTW-regeling

Geen subsidie maar wel een financiële regeling waarmee je een aanzienlijk bedrag op de aankoop van jouw zonnepanelen kunt besparen. Je kunt bij de Belastingdienst namelijk het volledige BTW-bedrag terugvorderen. Vanaf 1 januari 2023 wordt er geen BTW meer geheven en geldt het 0% BTW-tarief.

> Provinciale subsidieregelingen

Provinciale zonnepanelen subsidies zijn regelingen die door een van de 12 provincies in Nederland worden aangeboden. Meestal zijn deze regelingen gericht op bedrijven, zoals agrarische ondernemingen of winkels. Zie pagina: provinciale subsidies.

> Lokale subsidieregeling

Als particulier kun je het beste kijken naar lokale subsidies die door provincies en gemeenten worden aangeboden. Er zijn lokale overheden die bijvoorbeeld een groene lening aanbieden; je kunt in dit geval dan tegen een erg laag rentetarief geld lenen voor zonnepanelen. Ook is het in sommige plaatsen mogelijk om een eenmalige uitkering in euro’s te krijgen. Neem daarom even een kijkje op de website van jouw gemeente en/of provincie voor beschikbare subsidieregelingen. Zie: lokale subsidies.

> ISDE-regeling

Deze subsidie geldt voor mensen die bijdragen aan een duurzame levering van energie voor hun woning, en richt zich vooral op het warmte aspect. Echter kunnen ook bedrijven gebruik maken van deze regeling. Je komt in aanmerking wanneer je gebruik maakt van een zonneboiler, een warmtepomp, een biomassaketel of een pelletkachel. Je kunt deze subsidie het hele jaar door aanvragen en dit wordt dan ook aangeraden voor iedereen die gebruik maakt van deze vormen van huisverwarming. Elk jaar wordt er weer een budget bekend gemaakt uit een totaalbudget van enkele miljarden die tot het jaar 2030 gebruikt zal worden om duurzame investeringen te doen. Zie: ISDE subsidie.

> Subsidie voor sportverenigingen

Wist je dat er subsidie is voor zonnepanelen voor sportverenigingen? Vanaf 4 januari 2016 komen sportverenigingen in aanmerking voor een speciale subsidie. Zij kunnen dan namelijk geld krijgen van 30% op de kosten van de installatie. Dat is nog eens de moeite waard en daarmee wordt in een gemiddelde situatie de terugverdientijd verlaagd van zeven naar vijf jaar. Dit zorgt er voor dat een sportvereniging al na vijf jaar kan genieten van gratis zonnestroom. Dat is voor een vereniging echt iets unieks en daar moeten dus ook veel verenigingen gebruik van willen maken. Het gebruik van de zonnepanelen wordt door de overheid gestimuleerd en nu ook bij sportverenigingen.

Zakelijk

Als bedrijf draait het vooral om fiscale aftrek, en dan een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere situaties. Wel is het belangrijk dat je hierbij omzet draait uiteraard, wanneer dit zo is kan het voor jouw bedrijf een goede kans zijn om wat extra’s terug te krijgen. Ook de investeringskosten zijn redelijk snel terug te verdienen, als bedrijf heb je uiteraard een veel hoger verbruik dan een modaal huishouden, en daardoor moet er aan een hoger aantal zonnepanelen gedacht worden. De terugverdienperiode kan variëren van zo’n vijf tot zeventien jaar, afhankelijk van het verbruik en de hoeveelheid zonnepanelen die geïnstalleerd worden. Lees verder op pagina: zakelijke subsidies zonnepanelen.

Op dit moment zijn er de volgende regelingen waar je gebruik van kunt maken:

> SDE+

Het aanvragen van deze subsidie verloopt in verschillende fases en is daardoor tijdsgebonden. Wanneer je in aanmerking wilt komen voor deze subsidie is het belangrijk om te zorgen dat je alle benodigde vergunningen hebt en deze op tijd klaar hebt liggen, zodat je op tijd mee kunt met het selectieproces. De Nederlandse overheid heeft een voorlichtingsfilm gemaakt waarin zij binnen enkele minuten uitleggen of jouw bedrijf in aanmerking komt voor deze subsidie, het wordt aangeraden dit als eerste te checken.

Voor deze twee categorieën kun je een subsidie krijgen:

  • Hernieuwbare elektriciteit; fotovoltaïsche zonnepanelen (zon-PV) met een vermogen van meer dan 15 kWp
  • Hernieuwbare warmte; zonthermie met een totaal thermisch vermogen van meer dan 140 kW, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van afgedekte collectoren

> ‘Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop’ regeling

Deze regeling was vooral gericht op (voormalige) agrariërs die bereid zijn dit te vervangen. Wanneer er voor een bepaalde hoeveelheid vierkante meters asbest verwijderd werd bood de overheid hier een subsidie voor aan. Op deze manier wordt er van een ongezonde naar een gezonde situatie gegaan en krijgt de agrariër hier hulp bij. Deze regeling is op dit moment alleen nog van toepassing in Friesland. Dus wordt aangeraden dat Friese agrariërs snel gebruik maken van deze regeling voordat ook de provincie Friesland besluit de regeling stop te zetten.

> EIA

EIA houdt in dat je als ondernemer geld terug kunt krijgen bij bepaalde investeringen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een nieuw apparaat maar is dit ook beschikbaar in een duurzame variant? Let hier dan vooral op en geef dit aan bij de RVO, er is namelijk een uitstekende kans dat je in aanmerking komt voor een fiscaal voordeel.

> MIA

Het voornaamste aspect waar je rekening mee moet houden is, niet geheel onverwachts, het feit of je wel of niet investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Als dit wel zo is kunt u tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Deze aftrek is mogelijk voor aanschafkosten, productiekosten, aanpassingskosten en kosten voor milieu adviezen. Meer dan genoeg mogelijkheden dus en jouw bedrijf moet daarvoor aan enkele punten voldoen. Lees verder: MIA regeling.

> VAMIL

Als bedrijf moet je minimaal €2.500 euro per jaar investeren, het bedrijfsmiddel moet niet eerder gebruikt zijn en tevens moet het voorkomen op de milieulijst. Dit zijn enkele voorwaarden waaraan bedrijf en afschrijving moeten voldoen wil je als zakelijke gebruiker aanspraak maken op een dergelijke regeling. Om gebruik te maken van deze regeling is het vereist dat je als bedrijf de aankoop binnen drie maanden meldt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, en deze zal hier vervolgens actie mee ondernemen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende zonnepaneel installateurs